09 iul. 2016 | 14:47

Facebook Messenger devine o aplicație mult mai sigură

ACTUALITATE
Facebook Messenger devine o aplicație mult mai sigură

După ce Edward Snowden a făcut publice documente secrete ale NSA, lumea a început să își facă din ce în ce mai multe griji privind intimitatea și confidențialitatea datelor. De asta, mulți giganți din domeniul IT au început să implementeze măsuri de securitate, pentru a-și asigura utilizatorii că datele lor sunt în siguranță.

După ce WhatsApp (companie deținută de Facebook) a introdus criptarea în toate mesajele, a venit rândul unei alte aplicații să treacă la un nivel mai mare de securitate. Facebook Messenger va oferi criptare totală a mesajelor. Astfel, doar participanții la o conversație vor putea citi mesajele scrise, acestea fiind imposibil de interceptat de alte persoane.

„Furnizarea către utilizatori a unor mijloace de comunicare sigure contribuie în mod semnificativ la obiectivul de a face lumea mai deschisă şi mai conectată”, a declarat vicepreşedintele Facebook, David Marcu, pe pagina lui.

Messenger este în prezent folosit de circa 900 de milioane de utilizatori, fiind printre cele mai populare aplicaţii de mesagerie din lume. Opţiunea de criptare ar fi utilă pentru a schimba informaţii medicale cu un medic sau pentru a oferi date personale sau financiare celor apropiaţi, susţin reprezentanţii Facebook.

Aceasta nu este singura opțiune legată de intimitate care va ajunge pe Facebook Messenger. Pe contul de Twitter @iOSAppChanges a apărut o serie de capturi de ecran realizate pe un iPhone care detaliază o funcție numită ”Mesaje care dispar”. Funcția pare să fie în stadiul de testare, dar ar putea ajunge curând pe telefoanele cu iOS.

Cum funcționează, mai exact, această funcție? Destul de simplu. Odată activată, utilizatorii vor putea alege dacă mesajele pe care le trimit vor rămâne permanent stocate în fereastra partenerului sau dacă vor dispărea de acolo în scurt timp. În cazul Messenger, ”în scurt timp” înseamnă în 15 minute. ”Ai activat mesajele care dispar. Mesajele noi vor dispărea din această conversație la 15 minute după ce sunt trimise”, se poate vedea în fereastra de chat după ce funcția a fost activată.

În aprilie, WhatsApp a implementat o nouă metodă de criptare a tuturor datelor transmise prin intermediul său, care face imposibilă interceptarea lor şi le oferă o securitate sporită clienţilor. Ulterior, alţi giganţi ai internetului, precum Google şţi Apple, au introdus măsuri similare de criptare a comunicaţiilor.