12 iul. 2016 | 12:28

Facebook, dată în judecată pentru că i-ar fi ajutat pe teroriști

ACTUALITATE
Facebook, dată în judecată pentru că i-ar fi ajutat pe teroriști

Un grup de oameni cu cetățenie dublă, americană și israeliană, a dat în judecată Facebook și cer companiei despăgubiri de un miliard de dolari, pentru că ar fi facilitat atacuri ale militanților palestinieni asupra rudelor lor.

Aceștia sunt rude ale celor patru persoane cu cetățenie dublă și ale unui turist american care au fost uciși în atacurile teroriste comise în Tel Aviv, Ierusalim și Cisiordania ocupată în perioada 2014-2016, scrie News.ro.

Petenții au depus plângere la Tribunal pentru Districtul de Sud al New Yorkului și susțin că Facebook „a oferit susținere materială și resurse Hamas, cu bună știință, (…) facilitând capacitatea grupării teroriste de a comunica, planifica și desfășura atacuri și de a semăna groaza în rândul inamicilor săi”.

Facebook nu a răspuns direct la acuzație, dar a asigurat utilizatorii  pentru blocarea conținutului care ar putea reprezenta un abuz. Un reprezentant al companiei din Israel a explicat că Facebook vrea ca „oamenii să se simtă în siguranță” atunci când folosesc platforma socială.

„Nu permitem conținutul care încurajează la violență, amenințările directe sau discursurile care îndeamnă la ură pe Facebook. Am stabilit un set de standarde pentru comunitate (…) și îndemnăm oamenii să folosească instrumentele noastre de raportare dacă găsesc conținut despre care consideră că încalcă standardele noastre, pentru a putea ancheta și lua măsuri rapide”, a explicat el.

Procesul vine după ce ministrul securității din Israel a acuzat Facebook de reticență în oferirea de ajutor pentru găsirea potențialilor militanți palestinieni, reducând incitarea la violență. În replică oferită, compania și-a apărat reglementările.

Nu este prima oară când familiile victimelor din atacuri teroriste acuză giganții din Silicon Valley. În iunie, familia unei victime a atacurilor din Paris a dat în judecată Google, Twitter și Facebook pentru că au permis grupului terorist ISIS să folosească platformele pentru a facilita planificarea actelor de violență extremă. În alt caz împotriva Twitter, familia unui bărbat ucis în Iordan aduce aceleași acuzații.