13 oct. 2016 | 13:05

Excesul de cannabis ar putea duce la slăbirea rezistenței oaselor

ACTUALITATE
Excesul de cannabis ar putea duce la slăbirea rezistenței oaselor

Un nou studiu arată că persoanele care fumează cantități mari de cannabis au o densitate a oaselor mai redusă, fiind mai predispuși la fracturi.

Studiul a fost efectuat la Universitatea din Edinburgh și a analizat 170 de persoane ce fumează cannabis în mod regulat, în scopuri recreaționale, dar și 114 non-utilizatori de marijuana.

Cercetătorii au descoperit că persoanele ce fumează în mod regulat cannabis au o greutate mai mică și implicit un indice de masă corporal mai mic, ce ar putea contribui și la slăbirea oaselor.

Echipa de cercetare a folosit o tehnică specială cu raze X, denumită DEXA, pentru a măsura densitatea oaselor celor ce au participat la studiu. Rezultatele au arătat că diferența de densitate a fost de 5%, în dezavantajul consumatorilor de cannabis, în comparație cu persoane ce fumează doar țigări normale.

Fracturile sunt, de asemenea, mai întâlnite în rândul utilizatorilor de cannabis ce fumează constant, comparativ cu non-utilizatorii. Cei ce fumează doar ocazional, însă, nu au diferențe față de non-utilizatori, arată sciencedaily.com.

Cercetătorii au definit utilizatorii ce fumează în mod regulat ca fiind persoane ce au fumat de cel puțin 5000 de ori pe parcursul vieții. În comparație, utilizatorii ocazionali au fumat doar de aproximativ 1000 de ori de-a lungul vieții.

Fumatul de marijuana este asociat, de cele mai multe ori, cu un apetit crescut, astfel că oamenii de știință au fost surprinși să descopere că utilizatorii de marijuana sunt mai slabi decât non-utilizatorii. Explicația ar putea veni din faptul că, pe termen lung, marijuana reduce apetitul, chiar dacă există momente de apetit crescut după ce o persoană consumă cannabis.

Stuart Ralston, conducătorul echipei de cercetare, spune că ”știam de ceva timp că anumite componente din cannabis afectează funcțiile celulelor osoase, dar nu știam până acum care ar fi efectele exacte asupra consumatorilor ce fumează în mod regulat. Studiul nostru a arătat că densitatea osoasă scade dacă marijuana este consumată constant, crescând riscurile de fracturi și de osteoporoză.”