21 sept. 2016 | 13:40

Echinocțiu de toamnă: cum ne influențează acest fenomen

ACTUALITATE
Echinocțiu de toamnă: cum ne influențează acest fenomen

Când Soarele traversează Ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică, are loc fenomenul cunoscut sub numele de „echinocțiu de toamnă”.

În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara. La noi, anul acesta, echinocțiul va avea loc pe data de 22 septembrie, la ora 17:21. Nu are loc la aceeași oră în fiecare an. De exemplu, în 2017, va fi pe 22 septembrie la ora 23:01.

Echinocțiul de toamnă este momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, iar ziua devine egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, indiferent de latitudine. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Singurele excepții există în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Începând cu data echinocțiului de toamnă, ziua va începe să scadă treptat, până la solstițiul de iarnă de pe 22 decembrie. Aceasta ar fi cam singura schimbare relevantă pe care o aduce echinocțiul de toamnă în viețile noastre. Nu, nu ne va afecta viața de cuplu, nu ne va face să suferim pierderi financiare, nu vom avea probleme la birou și, în mare parte, nu are nicio treabă cu starea noastră generală de spirit.