12 mai 2016 | 22:58

Două eleve românce au creat mănușa inteligentă care grăbește recuperarea persoanelor cu paralizie

ȘTIINȚĂ
Două eleve românce au creat mănușa inteligentă care grăbește recuperarea persoanelor cu paralizie

În cadrul Intel International Science and Engineering Fair 2016 (ISEF 2016), România este înscrisă cu cinci echipe. Playtech a stat de vorbă, în Phoenix, Arizona, cu Miruna Alexandra Ojoga și Ana-Maria Tudorache, două liceence care participă la competiția internațională. 

Anual, concursul ISEF adună peste 1750 de elevi din peste 75 de țări. Anul acesta, 10 dintre participanții la cel mai mare târg științific din lume sunt din România, iar Playtech a stat de vorbă cu echipele.

Miruna și Ana-Maria au 16 ani și reprezintă Centrul Alexandru Proca pentru Iniţierea Tinerilor în Cercetarea Ştiinţifică din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA la ediția din acest an a Intel ISEF. Proiectul lor, “Medical Rehabilitation: Sensors & Monitoring”, constă în trei dispozitive care ar putea ajuta la recuperarea mai rapidă a persoanelor care au suferit de paralizie. Ele au construit o mănușă cu senzori, degete cu senzori și un cilindru cu senzori, invenții destinate persoanelor care au suferit paralizii în urma unor atacuri cerebrale, atacuri cerebrale sau a accidentelor.

Cum funcționează aceste dispozitive? Ele sunt dotate cu senzori piezoelectrici, capabili să transforme presiunea în forță electrică care apoi poate fi măsurată cu ușurință. Practic, doctorii pot monitoriza cu exactitate gradul de forță pe care îl exercită un pacient și își pot da seama dacă terapie de recuperare funcționează corespunzător.

cof

Proiectul celor două liceence s-a născut din constatarea unor lipsuri ale sistemului medical. ”În România nu există niciun dispozitiv pentru măsurarea forței din degetele pacienților care fac recuperare medicală, deci pacienții nu au pe ce se baza și medicii nu au niște date concrete și niște valori pe care să le urmărească în timp”, a declarat Ana-Maria Tudorache. Iar, potrivit Mirunei, nici în spitalele din străinătate nu există dispozitive similare, așa că proiectul celor două românce ar putea ajunge să ajute persoane din întreaga lume.

Miruna și Ana-Maria nu s-au rezumat doar la teorie, ci și-au și testat proiectul pe opt pacienți de la Institutul Național de Recuperare Medicală însă nu au putut aduna suficiente date, din cauza legilor privind confidențialitatea datelor pacienților.

cof

Dispozitivele realizate de cele două fete sunt ușor de construit, iar costurile de producție nu ar fi deloc ridicate. Mai exact, ele au folosit mănuși de menaj pe care le-au dotat cu senzori. O mănușă ar costa numai 10 lei, așa că ar putea fi implementate cu ușurință în spitale. Mai scump este dispozitivul care adună și analizează datele de la pacienți, dar nu ar fi nevoie de mai mult de un astfel de dispozitiv pentru un singur spital.

Ana-Maria și Miruna lucrează la proiect din luna octombrie a anului trecut. Cele două tinere sunt în competiție cu peste 1700 de elevi din întreaga lume, iar premiile oferite ating valoarea de patru milioane de dolari.

În 2013, marele premiu al competiției Intel ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, a fost câștigat de Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul său bazat pe inteligență artificială, mașina fără șofer.