07 mai 2016 | 13:16

Disney Research a creat un scanner datorită căruia nu ți-ai mai pierde telefonul

ACTUALITATE
Disney Research a creat un scanner datorită căruia nu ți-ai mai pierde telefonul

Te-ai întrebat vredată ce s-ar întâmpla dacă ai scoate telefonul mobil din husă, i-ai scoate imaginea de fundal și îndepărta și carcasa care poate prezenta zgârieturi familiare? Cum l-ai mai recunoaște, între alte dispozitive din aceeași serie?

Cercetătorii de la Disney au descoperit o modalitate de a rezolva această posibilă problemă cu ajutorul unui simplu scaner de 10 dolari și a unui program de calculator. Aceștia au realizat un sistem care poate să identifice aparatele electronice pe baza semnalelor electromagnetice emise de acestea și care funcționează ca un fel de amprente electromagnetice. Acest dispozitiv ar putea detecta obiecte individuale pe baza identității lor electromagnetice unice ”EM-ID”, ceea ce înseamnă că ar putea să scoată din discuție soluțiile mult mai costisitoare, precum sistemul automat de identificare cu ajutorul frecvențelor radio (RFID).

Tehnicienii au testat circa 40 de dispozitive electronice, acoperind o gamă largă de produse de consum. Tuburi de neon, săbii luminoase de jucărie, telefoane iPhone, laptopuri MacBook sau monitoare Dell LCD au fost scanate cu ajutorul acestui dispozitiv, care introducea semnalele electromagnetice în programul de calculator care căuta 1.000 de răspunsuri de frecvență pentru obținerea unei identități denumite ”EM-ID”, potrivit Agerpres.

Sabia de jucărie a fost obiectul testat cu cea mai mare rată de succes, fiind identificată corect de 30 ori. Scanerul s-a descurcat bine și cu monitoarele Dell sau cu laptopurile MacBook, păstrând o medie în ce privește acuratețea identificării de 94,7% și 94,6% pentru fiecare dispozitiv în parte.

Totuși, când a trebuit să identifice terminalele iPhone, scannerul a reușit o medie de precizie de 71,2%. Echipa de cercetători a pus acest rezultat pe seama distribuției frecvenței smartphone-ului, care poate uneori să coincidă cu dispozitivele care sunt parte a aceleiași generații de producție. Cei de la Disney Research Program speră că această tehnologie să înlocuiască în viitorul apropiat metodele uzuale și mult mai migăloase de administrare a inventarului.