01 nov. 2016 | 18:27

Diamantele ar putea sta la baza noii generații de hard disk-uri

ȘTIINȚĂ
Diamantele ar putea sta la baza noii generații de hard disk-uri

Diamantele ar putea ajuta la rezolvarea tuturor problemelor asociate cu mediile de stocare din ziua de azi.

Cu cât sectorul tech a progresat mai mult pe parcursul ultimilor ani de zile, cu atât nevoile în ceea ce privește spațiul de stocare au devenit mai mari. În condițiile în care hard disk-urile standard se degradează pe parcursul timpului, oamenii au început să caute un mod prin care să stocheze o cantitate mare de date în siguranță, pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât acestea să poată fi refolosite sau reciclate.

Potrivit site-ului ScienceAlert, soluția ar putea fi reprezentată chiar de către diamante. Mai exact, prin exploatarea defectelor întâlnite la nivel atomic în cazul acestora, stocarea tridimensională a informațiilor ar fi posibilă. Astfel, în loc ca datele să fie scrise pe o suprafațăm acestea ar fi scrisă într-un volum. Unele metode de acest fel permit polarizarea luminii, pentru a oferi mai mult spațiu, însă majoritatea nu permit rescrierea datelor.

Problema respectivă ar fi rezolvată de diamante. În structura cristalului de diamant, uneori, doi atomi de carbon sunt înlocuiți de către un atom de azot și un spațiu liber (un gol). Această imperfecțiune este numită centru azot-gol și are tendința de a bloca electroni. Însă aceștia din urmă pot fi eliminați cu ajutorul unui laser.

”În laboratorul nostru, am tratat aceste imperfecțiuni precum niște oportunități. Fiecare dintre ele ar putea fi un bit. În cazul în care defecțiunea are un electron în plus, este ”unu”. Dacă defecțiunea nu are un electron în plus, ea este un ”zero”. Lucrarea aceasta scoate la iveală oportunitatea unică de a ne folosi de defectele atomice pentru stocarea datelor, transformând frumusețea fizicii într-o tehnologie utilă”, a menționat Siddharth Dhomkar, unul dintre autorii lucrării în care era descrisă metoda respectivă. Desigur, acesta este doar începutul. Vor fi desfășurate numeroase experimente până când tehnologia va fi introdusă pe piață.