30 sept. 2016 | 10:46

Device-urile inteligente au lansat cel mai mare atac informatic din istorie

ACTUALITATE
Device-urile inteligente au lansat cel mai mare atac informatic din istorie

Dispozitivele inteligente ce compun Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT), au fost ”vedetele” celui mai mare atac informatic de tip DDoS din istorie.

Site-ul KrebsonSecurity a fost victima acestui atac DDoS, care a atins un nivel de 620 giabiți pe secundă. Nivelul de date trimise către site a fost atât de mare, încât companiile Prolexic și Akamai Technologies și-au oprit furnizarea de servicii de protecție către site, deoarece era nevoie de prea multe resurse.

Uimitor sau șocant, în funcție de opinia fiecăruia, nu este puterea atacului, ci sursa acestuia. Nu calculatoare infectate, ci device-uri din Internetul Tuturor Lucrurilor, precum camere foto și router-e, au stat la baza acestui atac.

Mai mult, cine a lansat atacul DDoS asupra site-ului a dovedit că poate chiar mai mult, având în vedere că au apărut atacuri informatice cu vârfuri de date transmise la o rată de 1 terabit pe secundă. Există temeri că, dacă sincronizarea este potrivită, un atac DDoS inițiat de device-uri ar putea ajunge chiar la 1,5 terabiți pe secundă.

Motivul pentru care un asemenea atac informatic a fost posibil este chiar structura Internet of Things. Device-urile de acest fel au fost considerate de la bun început o breșă în peisajul tehnologic, deoarece își fac update-uri fără știrea posesorilor și sunt verificate mult mai rar. Mai mult, au abilitatea de a face upload cu cantități mari de date și nu este evident pentru utilizatori când astfel de dispozitive sunt folosite pentru atacuri, relatează digitaltrends.com.

Device-uri IoT au mai fost folosite în atacuri DDoS, cel mai important eveniment fiind din 2015, când rețelele Xbox Live și PlayStation Network au căzut, parțial din cauza dispozitivelor electronice.

Chiar dacă sesizezi că un dispozitiv de acest fel se comportă ciudat, poate fi mai greu decât pare să recapeți controlul. Asta se întâmplă din cauză că astfel de device-uri, fiind create să ruleze ”în fundal”, au interfețe minimaliste și nu oferă acces la setări.

O metodă bună pentru a preveni astfel de evenimente este să nu îți conectezi device-urile la internet, chiar dacă ar putea depăși scopul pentru care au fost create. Evident, un router are nevoie de acces la internet, dar sunt și device-uri ce nu au nevoie de acces constant la internet, precum mașinile de spălat.