06 nov. 2016 | 13:00

Deșeurile radioactive ar putea fi stocate în siguranță mult mai simplu

ACTUALITATE
Deșeurile radioactive ar putea fi stocate în siguranță mult mai simplu

Deșeurile radioactive ne dau mari bătăi de cap când vine vorba de stocare, deoarece procesul implicat este atât complex, cât și foarte costisitor.

Lucrurile s-ar putea schimba când vine vorba de deșeurile radioactive și de stocarea acestora, deoarece un cercetător de la Rutgers, Ashutosh Goel, a descoperit o metodă prin care astfel de material ar putea fi stocat în sticlă și în ceramică.

Goel este profesor în cadrul departamentului de știință și inginerie a materialelor și este principalul inventator al unei noi metode de stocare a deșeurilor radioactive. Iodul radioactiv poate fi stocat în ceramică, la temperatura camerei. Goel este și principalul investigator al mai multor studii ce lucrează cu sticla ca material de stocare.

”Sticla este un material excelent pentru imobilizarea deșeurilor radioactive, având o durabilitate chimică excelentă”, arată acesta. Dezvoltarea unor moduri de imobilizare a izotopului iod-129, care reprezintă riscuri sporite, este crucială când vine vorba de stocarea în siguranță a deșeurilor radioactive. Perioade de înjumătățire a iodului 129 este de 15,7 milioane de ani. Acesta acționează asupra glandei tiroide și crește semnificativ riscul de cancer.

Unul dintre finanțatorii proiectelor lui Goel este Departamentul de Energie al SUA, care supraveghează una dintre cele mai mari acțiuni de curățare de deșeuri radioactive. Situl Hanford din sud-estul statului Washington, unde au fost produse peste 20 de milioane de bare de combustibil cu uraniu, este cea mai mare provocare în materie de curățare, arată sciencedaily.com.

177 de rezervoare speciale au fost depozitate sub pământ, iar cel puțin 67 dintre acestea au înregistrat scurgeri, deșeurile radioactive fiind extrase din rezervoarele cu probleme.

La Hanford, deșeurile radioactive vor fi protejate de sticlă începând cu 2022 sau 2023. Cercetările efectuate până atunci vor ajuta, cel mai probabil, și la alte moduri de stocare a acestor deșeuri extrem de periculoase. Goel este de părere că, atâta timp cât compoziția deșeurilor este cunoscută, se poate crea materialul ideal pentru stocare.