20 oct. 2016 | 12:53

Descoperire din greșeală: dioxidul de carbon poate fi transformat într-o substanță extrem de utilă

ACTUALITATE
Descoperire din greșeală: dioxidul de carbon poate fi transformat într-o substanță extrem de utilă

Istoria este plină de exemple în care oameni de știință au făcut o descoperire din greșeală, iar noul eveniment intră în aceeași categorie.

Diverse lucruri pe care astăzi le folosim în mod regulat s-au născut ca simple descoperiri accidentale, cele mai cunoscute exemple fiind penicilina, radioactivitatea sau chiar cuptoarele cu microunde.

Cea mai nouă descoperire vine de la Oak Ridge National Laboratory Din Tennessee, oamenii de știință de aici făcând o descoperire din greșeală extrem de importantă: aceștia au reușit să transforme dioxidul de carbon direct în etanol.

Echipa lucra la o metodă de a transforma CO2 în etanol, dar cercetătorii erau convinși că acest procedeu va necesita mai mulți pași și catalizatori, dar se pare că aceștia s-au înșelat, iar sistemul descoperit e surprinzător de simplu.

Oamenii de știință au creat o serie de țepi de cupru și carbon de dimensiuni nanometrice, montați pe o suprafață de silicon, iar o picătură de azot este așezată pe fiecare dintre țepi. Când structura este expusă la dioxid de carbon și la o încărcătură electrică slabă, o reacție în lanț are loc și procesul de combustie este inversat, astfel că gazul este transformat în etanol lichid, arată engadget.com.

Având în vedere că simplul catalizator folosit aici este extrem de mic, nu apar reacții secundare și etanolul este pur. Nu-l vei folosi pentru băuturi, dar este ideal pentru aplicații industriale. În plus, reacția se petrece la temperatura camerei.

Dacă tehnologia bazată pe o asemenea descoperire este introdusă la scară largă, ar putea oferi o soluție viabilă pentru bateriile utilitare, precum cele vândute de Tesla. Mai exact, când energia electrică este produsă în exces din surse regenerabile, în loc să stocăm energia într-o baterie, o putem transforma în etanol, care la rândul său ar deveni combustibil pentru generatoare, atunci când sursele regenerabile nu pot produce. Va mai dura, însă, până când descoperirea să treacă de ușile laboratorului.