19 apr. 2016 | 07:09

De ce riscă Google o amendă de 7,45 miliarde de dolari

ACTUALITATE
De ce riscă Google o amendă de 7,45 miliarde de dolari

În cazul în care vi se pare că vă loviți zilnic de serviciile Google pe toate gadgeturile voastre, să știți că nu sunteți singuri, iar Comisia Europeană vrea să schimbe acest lucru.

Dacă ar fi să avem o viziune un pic macabră a dimensiunii pe care gigantul din Mountain View o are la ora actuală, l-am putea compara cu partidul. ,,Partidul e-n toate E-n cele ce sunt Și-n cele ce mâine vor râde la soare!”. Din acest motiv, Google este cercetată în permanență pentru practici de monopol, iar cea mai recentă amendă pe care o riscă se apropie foarte mult de 7,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai profitabile companii din lume, cu siguranță cea mai influentă, Google, o parte componentă a grupului Alphabet fondat în urmă cu aproximativ un an, riscă să piardă o parte semnificativă din profitul pe ultimul trimestru, dacă nu-și revizuiește atitudinea în privința sistemului de operare Android. Nu este nici pe departe prima oară când compania fondată de Larry Page ajunge sub microscop, dar de această dată s-ar putea să-i coste scump întețelegerile tacite cu producătorii de telefoane și tablete ce rulează propriul sistem de operare.

O echipă de oficiali ai Comisiei Europene, conduși de comisarul Margrethe Vestager, au șanse foarte mari să găsească dovezi legate de modul în care Google a obligat companii importante din domeniul tehnologic să preinstaleze aplicațiile companiei, precum Chrome, Gmail, Drive sau Hangouts pe terminale cu Android. Cazul a fost detaliat în urmă cu câteva zile în cadrul unei conferințe ținute de Autoritatea Olandeză pentru Competiție. Vestager a afirmat că este foarte sigură că va găsi o corelare între influența Google și afinitatea producătorilor de telefoane de a instala aplicații Google pe gadgeturi cu Android. În contextul în care astfel de practici reușesc să convingă utilizatorii să nu mai încerce alternative din Play Store, gestul poate fi perceput ca monopol și trebuie taxat proporțional cu câștigurile companiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele