08 nov. 2016 | 12:05

De ce nu arătăm în vise la fel ca în realitate

ACTUALITATE
De ce nu arătăm în vise la fel ca în realitate

În cazul în care ai remarcat că modul în care arăți în vise nu seamănă prea mult cu imaginea pe care o vezi în oglindă, nu trebuie să te sperii, pentru că e un fenomen normal.

Cercetătorii au descoperit că modul în care apărem în visele noastre este, de fapt, un fel de versiune miniaturală a noastră, care nu se modifică în funcție de ce se întâmplă în viața reală. Noul studiu explică de ce oamenii paralizați sau surzi visează deseori că au un corp perfect sănătos. Astfel, se explică și de ce visăm că zburăm sau că respirăm sub apă.

În cadrul studiului, cercetătorii au încercat să modifice visele participanţilor prin imprimarea unui punct roşu pe mâinile lor, pe care acestora li s-a cerut să se concentreze înainte de a adormi. Experții s-au gândit să testeze astfel legătura dintre versiunea reală a omului și cea din vis, așteptându-se ca punctul roșu să apară imprimat și pe versiunea din urmă. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit Live Science.

Studiul condus de cercetătoarea Judith Koppehele-Gossel, a avut la bază un experiment mai vechi, în cadrul căruia experții le-au cerut participanților să citească poveşti pe care alte persoane le-au scris despre visele lor. Scopul era să încerce să îşi dea seama care dintre autori s-au născut cu dizabilităţi. Cititorii nu au putut face diferența, ceea ce a confirmat că persoanele cu dizabilităţi nu au în vis o imagine a sinelui care coincide într-o proporție foarte mare cu realitatea.

În cadrul noului studiu, s-au luat 10 voluntari, cărora li s-a cerut să păstreze evidența viselor. La început, li s-a dat o cerință simplă, și anume să noteze doar ceea ce îşi aminteau. După ce au procedat astfel cu 10 vise consecutive, cerința a devenit mai complexă.

Voluntarilor li s-a cerut să îşi privească mâna dreaptă timp de două minute înainte de a adormi, apoi să noteze din nou ce visează, tot în cazul a 10 vise consecutive. În a treia etapă a studiului, li s-a aplicat un punct roşu pe mâna dreaptă și li s-a cerut să îl privească în fiecare seară înainte de a adormi pentru ca, evident, să povestească dacă s-a schimbat ceva în vis.

Cercetătorii au vrut să afle astfel dacă activitățile din timpul zilei afectează visele, iar concluzia a fost că impactul nu este atât de mare pe cât s-ar aștepta oricine. Cât despre imaginea sinelui în vis, aceasta este limitată de un model standard, valabil atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor cu dizabilități. Practic, oamenii au, în timpul visului, conștiința existenței propriului corp, dar această versiune coincide rareori cu cea din realitate.