13 ian. 2016 | 12:06

DARPA dezvoltă un cip de comunicații ce nu poate fi bruiat

ACTUALITATE
DARPA dezvoltă un cip de comunicații ce nu poate fi bruiat

Războiul electronic este noua formă de a duce un conflict militar în ziua de azi. Cum conectivitatea între arme și operatori este la cele mai avansate nivele din istorie, orice formă de bruiaj electronic este o formă de a anihila capacitatea unui inamic de a-și controla propriul armament.

Pentru a se asigura că tehnica avansată americană nu va fi niciodată bruiată, cei de la DARPA au dezvoltat un cip de comunicații care să fie invulnerabil la orice formă de tăiere a comunicațiilr la distanță.

În ziua de azi, distrugerea rachetelor cu raze cu microunde sau doborârea dronelor cu interferențe radio, sunt lucruri aflate la ordinea zilei. Toate acestea se pot face cu maximă ușurință, mai ales de către state care pot aduce pe câmpul de luptă aparate avansate de bruiaj, state precum China și Rusia.

Pentru a menține avantajul asupra acestor două țări care pretind să fie egalii Americii în privința războiului electronic, DARPA a dezvoltat un cip care este esențialmente un convertor de semnale radio analog în digital, de mare viteză. Acest cip va ajuta forțele armate americane să nu mai poată fi bruiate mulțumită capacității sale de a procesa bucăți mari din spectrul electromagnetic și de a converti informațiile captate din anumite spectre în informații digitale ca apoi acestea să poată fi procesate de către un calculator. Acesta la rândul lui va analiza natura și efectul undelor electromagnetice inamice și va propune contramăsuri potrivite amenințării.

Totuși viteza acestui cip este extraordinară. Aparatul poate procesa și converti peste 60 de milioane de probe electromagnetice într- singură secundă. Aceasta înseamnă procesarea a, aproximativ, unui terabyte de informații digitale pe secundă.

Chiar și așa, cipul nu este gata pentru câmpul de luptă încă. Din cauza mărimii sale de 32nm, acesta consumă prea mult curent pentru ce poate face. Din acest motiv statul american a început un parteneriat cu GlobalFoundries pentru a putea reduce mărimra cipului de 32nm la 14nm. avand, astfel, același diametru și densitate ca cele mai multe procesoare găsite pe piață. Cipul are de asemenea și consumul de curent redus cu 50%, lucru care clar îi va îmbunătăți performanțele.

DARPA dezvoltă un cip de comunicații ce nu poate fi bruiat