09 nov. 2016 | 16:05

Dacă ai putea călători în timp, l-ai ucide pe Hitler înainte să devină dictator?

ACTUALITATE
Dacă ai putea călători în timp, l-ai ucide pe Hitler înainte să devină dictator?

Răspunsul la întrebarea din titlu nu are, evident, un răspuns decent. Dacă te-ai întoarce în timp și l-ai ucide pe Hitler încă de când era un bebeluș, ai putea evita una dintre cele mai groaznice perioade pe care omenirea le-a traversat vreodată, dar care ar fi efectele schimbării cursului istoriei în acest mod?

Clipul de mai sus dezbate într-un mod interesant această chestiune. Ideea de a călători în trecut pentru a schimba cursul viitorului a devenit populară în 1895, când H, G. Wells a publicat romanul „The Time Machine”. Atunci, a fost printre primele dăți când conceptul de călătorie în timp a atins conștiința publică.

În 1941, a fost prima oară când a fost menționată clar ideea de întoarcere în timp pentru a-l ucide pe Hitler încă din copilărie, precum și toate potențialele consecințe negative pe care acest gest le-ar atrage după sine. După cum spune James Gleick, expert în impactul cultural al tehnologiilor moderne, dincolo de aspectele științifice, „este o problemă etică: dacă aș putea face asta, aș face-o, ar trebui să o fac?”

Sunt șanse destul de slabe să obții rezultatul pe care îl cauți, schimbând istoria, mai spune Gleick. Fiecare moment din istorie poate fi un punct de cotitură, iar noi nu avem de unde să știm ce impact ar putea avea fiecare. Poate că uciderea lui Hitler în faza în care era încă inofensiv ar scăpa omenirea de Holocaust, dar ar duce la un dezastru cu o amplitudine cel puțin la fel de mare. Prin urmare, dacă facem vreodată rost de o mașină a timpului, cel mai sigur ar fi să ne plimbăm prin timp doar cu scop admirativ, fără să atingem ceva.