07 iul. 2016 | 13:49

Cum verifici dacă telefonul tău e unul dintre cele 10 milioane infectate de acest virus periculos

ACTUALITATE
Cum verifici dacă telefonul tău e unul dintre cele 10 milioane infectate de acest virus periculos

Un nou malware pune în pericol securitatea dispozitivelor Android. HummingBad a infectat deja 10 milioane de dispozitive, iar utilizatorii afectați ar putea să nu-și dea seama că dispozitivul lor are o breșă de securitate.

O metodă de a veirifica dacă sunteți sau nu în siguranță e cu ajutorul diferitelor aplicații-antivirus apărute deja în Google Play (ex: Avast, Bitdefeneder etc.). Din păcate, dacă vreuna dintre aplicații detectează că dispozitivul Android este infectat cu HummingBad, singura soluție este resetarea gadget-ului la setările din fabrică.

După resetare, este recomandat ca utilizatorii să acorde mai multă atenție locurilor de unde descarcă conținut și tipului de aplicații pe care îl instalează, chiar și atunci când e vorba despre aplicații din Google Play. Este posibil  ca problema să se extindă în viitor, pe măsură ce alți hackeri vor învăța cum să folosească breșa de securitate pe care o exploatează HummingBad pentru a crea probleme.

Yingmob, o companie de publicitate din China, s-ar afla în spatele unor programe de tip malware care au afectat terminalele Android și iOS în ultima perioadă. YiSpercter (iOS) și HummingBad (Android) funcționează, din câte se pare, în moduri similare: odată ce au infectat un terminal, vor afișa reclame și vor instala aplicații, generând o sumă de bani pentru dezvoltatori.

Conform anumitor publicații, chinezii care au creat cele două software-uri câștigă între 300.000 și 500.000 de dolari în fiecare lună. Dacă ar fi să dăm crezare estimărilor, doar HummingBad livrează în jur de 20 de milioane de reclame în fiecare zi. Cu o rată a click-urilor de 12,5%, echivalentul a 2,5 milioane de click-uri, și 50.000 de instalări, HummingBad ar produce peste 10.000 de dolari în fiecare zi.