15 feb. 2016 | 07:54

Cum și de ce să treci la Chrome pe 64 de biți pe Windows, Mac OS X și Linux

TUTORIALE
Cum și de ce să treci la Chrome pe 64 de biți pe Windows, Mac OS X și Linux

Există prea multe beneficii asociate utilizării browserului Chrome pe 64 de biți și nici un deficit, așa că nu ar trebui să așteptați prea mult pentru a face tranziția.

De-a lungul anilor au existat multe dezbateri legate de utilitatea unor aplicații și a unui sistem de operare pe 64 de biți. Între timp, consensul general a rămas că, fără un Windows pe 64 de biți nu poți profita de o cantitatea de memorie RAM mai mare de 4GB. Această particularitate va rămâne valabilă în permanență. În practică însă beneficiile sunt mult mai numeroase decât atât. Ce nu este foarte evident însă e că ar fi mult mai util dacă ați avea și aplicațiile de pe sistem pe aceeași arhitectură, nu doar SO-ul. Pentru că în 2016 cea mai mare parte a timpului o petrecem online, ar fi bine să începem cu folosirea unui browser pe 64 de biți.

Google Chrome are cea mai mare cotă de piață la nivel global. Cei mai mulți dintre utilizatori însă folosesc versiunea pe 32 de biți. Există totuși câteva avantaje importante pentru care ar fi bine să migrați la varianta pe 64 de biți, de aici și motivul pentru acest material.

De ce Chrome pe 64 de biți este mai bun?

Versiunile de Windows pe 64 de biți sunt mult mai sigure pentru utilizator, iar Chrome extrapolează această filozofie la nivelul unui browser web. Fără să fie neapărat evidente, mai multe funcții integrate în fundal în această iterație a popularei aplicații vă ajută să fiți mai în siguranță prin peregrinările voastre online. În postarea inițială de pe blogul oficial al Google, ce anunța lansarea primei versiuni de Chrome pe 64 de biți, dezvoltatorii au sintetizat utilitatea ei ca fiind capabilă ,,într-un mod mult mai eficient să protejeze un sistem împotriva unor vulnerabilități ce funcționează prin preluarea controlului unor obiecte din memorie.

Cu toate că zilele Adobe Flash pe piață sunt numărate din cauza numeroaselor vulnerabilități și riscuri cu care acesta vine la pachet, Chrome pe 64 de biți integrează o versiune pe 64 de biți a Flash. Aceasta din urmă este rezultatul colaborării dintre Google și Adobe, iar modul în care funcționează previne într-o măsură semnificativă riscurile la care vă expuneți dacă accesați deseori website-uri sau folosiți aplicații web și jocuri create în Flash.

Deși nu există un document detaliat de la Google cu toate beneficiile Chrome pe 64 de biți, mai multe teste independete au stabilit că este mai rapid. În plus, este și mult mai stabil, generând mai puțin de jumătate dintre toate închiderile neașteptate pe care le puteți întâmpina navigând pe internet cu varianta 32 de biți. În plus, această versiune de Chrome reușește să vă protejeze mult mai eficient sesiunile de navigare, paginile accesate și aplicațiile web de alte programe terțe pe care le aveți deja pe sistem.

Chrome pe 32 de biți nu vine cu nici un avantaj în fața variantei pe 64. Problema este că cei de la Google nu vă instalează automat noile versiuni și trebuie să faceți manual trecerea de pe 32 pe 64 de biți.Google Chrome versiune

Cum afli ce versiune de Chrome folosești?

Dacă folosiți un sistem de operare Windows, sunt șanse foarte mari să nu aveți Chrome pe 64 de biți, dar cel mai bine ar fi să verificați acest aspect. Dați click pe cele trei liniuțe din colțul din dreapta sus pentru a intra în meniul browserului și accesați secțiunea Help, urmată de un click pe About Google Chrome. Dacă la finalul numărului versiuni apare 64 bit în paranteze, sunteți în regulă. Dacă nu scrie nimic de acest gen, înseamnă că folosiți o iterație pe 32 de biți a browserului.

Google Chrome 64 bit verificare

Cum instalezi Chrome pe 64 de biți?

După cum am zis și mai sus, deși Chrome se actualizează automat, nu va face niciodată tranziția de la versiunea pe 32 la cea pe 64 de biți fără o intervenție din partea voastră. Cu alte cuvinte, Chrome pe 64 de biți trebuie instalat manual. Pentru a demara procesul, accesați această adresă web Chrome for Windows. Similar cu captura de ecran de mai jos, sub mesajul Download Chrome for Windows, dacă ați procedat corect, ar trebui să apară o referință către faptul că e pe 64 de biți. Dacă nu scrie explicit acest lucru, înseamnă că veți iniția descărcarea variantei pe 32 de biți. În acest caz, reveniți la ecranul anterior, fați click pe ,,Download Chrome pentru altă platformă” și selectați versiunea pe 64 de biți a Chrome.Download Google Chrome 64 bit

În momentul în care ați inițiat programul de instalare pe care tocmai l-ați descărcat, dacă ați făcut prin intermediul Chrome, închideți întâi browserul înainte să continuați procesul. Automat, Chrome pe 64 de biți va înlocui vechea versiune complet și nu vă veți trezi cu două variante ale aceluiași software. Toate datele voastre salvate în browser rămân neatinse, de la extensii și până la bookmark-uri. Pentru a fi siguri că procesul a fost finalizat cu succes, urmând pașii iterați mai sus verificați că folosiți versiunea pe 64 de biți.

În cazul în care veți întâmpina un mesaj de eroare la instalare prin care vi se aduce la cunoștință că procesul nu poate continua, este foarte probabil să aibă legătură cu faptul că nu rulați un Windows pe 64 de biți.

Google Chrome Mac OS X

Chrome pe 64 de biți pe Mac OS X și Linux

Pe Windows lucrurile s-au mișcat mai greu, dar dacă sunteți utilizatori de Mac sau Linux, sunt șanse mult mai mari să aveți deja Chrome pe 64 de biți. Începând cu versiunea 39 lansată în 2014, pe Mac nu mai există decât Chrome pe 64 de biți. Cu alte cuvinte, dacă nu cumva aveți un Mac mai vechi de 5-6 ani, este aproape imposibil să nu o aveți deja instalată.

Utilizatorii de Linux vor avea doar disponibil pentru descărcare doar Chrome pe 64 de biți începând cu luna martie a acestui an. În situația în care aveți însă o variantă de 32 de biți instalată și vă grăbiți să faceți trecerea la 64 de biți, o puteți face cu ușurință descărcând versiunea potrivită pentru distribuția voastră de la această adresă. Din nou, dacă folosți o distribuție de Linux pe 32 de biți, poate ar fi momentul să instalați una pe 64 de biți.

Per ansamblu, sunt șanse foarte mari ca Google să vă instaleze la un moment dat automat Chrome pe 64 de biți și pe Windows. Până atunci însă, ar fi bine să nu ma așteptați și să faceți trecerea de pe acum.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele