07 dec. 2016 | 11:44

Cum se curăță ecranul monitorului sau al televizorului corect, rapid și ieftin

TUTORIALE
Cum se curăță ecranul monitorului sau al televizorului corect, rapid și ieftin

Este foarte important de știut cum se curăță ecranul unui monitor sau televizor în mod corect, întrucât acesta se murdărește destul de ușor și vrem să evităm zgârieturile. Curățarea ecranului este destul de simplă, iată.

Cu ce și cum se curăță ecranul

E posibil să ai la îndemână o mulțime de produse de curățat prin casă, dar majoritatea au șanse destul de mari să-ți distrugă ecranul monitorului sau al televizorului. Unii producători sugerează să folosești doar anumite produse de curățare când vrei să ștergi ecranul. Totuși, multe produse se vând în diverse magazine la supra-preț.

Ai posibilitatea să cureți ecranul unui dispozitiv destul de simplu și ieftin. Ingredientul ”minune” pentru asta este alcoolul izopropilic. Aceasta este probabil cea mai ieftină soluție pe care o poți folosi când vrei să ștergi ecranul fără zgârieturi, iar cel mai mare avantaj este că nu dăunează suprafețelor sensibile ale televizoarelor sau ale monitoarelor.

Vrei să ștergi ecranul? Iată de ce ai nevoie:

  • Două lavete fine, care nu lasă scame (preferabil din microfibră)
  • Apă (dacă ai la dispoziție, apă distilată)
  • Alcool izopropilic
  • O cană gradată
  • Bețișoare de urechi (opțional)

Cum cureți ecranul unui monitor sau televizor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stingi ecranul monitorului sau al televizorului, apoi să-l lași câteva minute, pentru ca acesta să se răcească. Apoi șterge ecranul de praf, pentru a-l putea curăța cât mai bine de urmele mai profunde.

Amestecă alcoolul izopropilic cu apa, în proporții egale: cana gradată este ideală pentru a ști exact când ai o proporție 1:1 a celor două substanțe. În principiu, e mai bine să ai o combinație cu mai puțin alcool, decât cu mai mult.

Folosește una din lavete pentru a șterge ecranul, după ce ai îmbibat-o ușor în amestecul lichid și asigură-te că nu este prea mult lichid în ea. Șterge ușor tot ecranul, până ce nu mai sunt vizibile urme pe acesta. Folosește apoi a doua lavetă pentru a șterge urmele de lichid rămase și nu lăsa nicio urmă de umezeală pe ecran înainte de a-l reporni.

Curățarea ecranului: sfaturi adiționale

  • Bețișoarele de urechi sunt extrem de utile atunci când vrei să ștergi ecranul fără zgârieturi. Sunt utile mai ales pentru marginile acestuia, dacă pe bezel rămâne praf ce nu poate fi îndepărtat cu laveta. Bețișoarele înmuiate în lichidul preparat sunt ideale pentru locurile greu accesibile.
  • Asigură-te că folosești alcool izopropilic. Alcoolul etilic, acetona, toluenul, acidul etilic, amoniacul sau alte substanțe îți pot afecta ireversibil ecranul.
  • Folosește întotdeauna lavete curate. În caz contrar, eventualele particule prinse în fibră pot să zgârie display-ul.
  • Asigură-te că laveta este umedă, nu udă; dacă atunci când ștergi ecranul se scurg picături de pe acesta, înseamnă că laveta area prea mult lichid.
  • Nu folosi soluții de curățat geamurile: unele dintre acestea conțin amoniac și vor afecta ecranul televizorului.
  • Nu folosi șervețele de hârtie, dacă vrei să ții cont cum se curăță ecranul corect; acestea pot să lase în urmă mici bucăți de hârtie și vei fi nevoit să ștergi ecranul din nou.