24 nov. 2016 | 00:42

Cum scapi de erorile de hard disk în Windows cu chkdsk

TUTORIALE
Cum scapi de erorile de hard disk în Windows cu chkdsk

Erorile de hard disk în Windows pot veni sub forma unora dintre cele mai abstracte mesaje, dar puteți scăpa de cea mai mare parte dintre ele folosind utilitarul chkdsk.

Sunt foarte multe situații în care puteți întâmpina probleme cu hard disk-ul, indiferent dacă este intern sau extern. Poate fi vorba de o mesaj pe care nu l-ați mai văzut la copierea unor fișiere, poate fi un comportament ciudat într-o aplicație care obișnuia să ruleze fără probleme până ieri. Erorile de hard disk în Windows se pot manifesta într-o varietate foarte mare de moduri. Uneori, aceleași erori pot fi cauzate de viruși sau aplicații de tip malware. Până a vă scana tot sistemul de viruși și a vă instala un amalgam de programe și progrămele în acest scop însă, mai bine vă verificați hard disk-ul de erori.

Exact în acest scop, în Windows a fost integrat un utilitar cu prescurtarea chkdsk, de la Check Disk sau verifică hard disk. Printre funcțiile sale se numără verificarea integrității sistemului de fișiere, a elementelor metadata asociate sistemului de fișiere. Tot chkdsk găsește și repară erori logice găsite în amplasarea fișierelor pe hard disk, elemente corupte în MFT (Master Files Table), descriptori de securitate greșiți asociați fișierelor, date greșite și dimensiuni greșite.

Opțional, tot chkdsk vă poate scana hard disk-ul de bad-uri. Acestea din urmă, în funcție de gravitatea lor, pot fi defecte fizice iremediabie, context în care, CHKDSK le marchează cu scopul de a nu mai fi folosite pentru stocarea de fișiere pe viitor. Partea neplăcută este că, în funcție de amploarea problemei cu bad-uri, s-ar putea să pierdeți o parte dintre datele de pe hard disk, iar dacă acestea sunt localizate la începutul hard disk-ului, în zona de boot, există riscul să nu mai puteți instala un sistem de operare Windows pe el.

În mare parte, toate particularitățile detaliate mai sus sunt destul de tehnice, dar un singur lucru este important. Încercați să vă faceți un obicei din a vă scana hard disk-ul de erori și, când vine vorba de date sensibile, precum poze sau filme de familie, nu ezitați să vă faceți copii de siguranță. Este păcat să vă mai pierdeți fotografiile de la nuntă în 2016, când există atât de multe soluții de backup automat gratuit în cloud, pe lângă faptul că au scăzut semnificativ prețurile la medii de stocare fizice, precum hard disk-uri externe sau stick-uri USB.

windows-10-chkdsk-scan-now

CHKDSK te ajută să scapi de erorile de hard disk în Windows

Cum am zis și mai sus, problemele cu hard disk-ul se pot manifesta în foarte multe moduri. Ca urmare, ar fi bine ca, înainte de orice alte metode de diagnosticare, să vă scanați HDD-ul de erori. Procesul este relativ simplu. Intrați în My Computer sau apăsați pe Windows + E. Căutați partiția care vă face probleme, în cazul în care aveți mai multe. Faceți click dreapta pe ea, de cele mai multe ori este vorba de Local Disk C: și, din meniul contextual, optați pentru Properties. Imediat pe ecran va fi afișată o fereastră nouă. Faceți click pe Tools și accesați butonul Check din partea de sus.chkdsk

Imediat ar trebui să întâmpinați o fereastră precum cea din imaginea de mai sus. Cu un click pe Scan Drive ați început procesul de scanare. Aveți grijă să bifați, dacă nu cumva este bifat implicit, ,,Automatically fix file system errors.” În anumite situații, s-ar putea să întâmpinați un mesaj de eroare prin care vi se atrage atenția asupra faptului că procesul de scanare nu poate fi efectual acum pentru că hard disk-ul este folosit. Acceptați eroarea respectivă prin apăsarea ,,Schedule Disk Check”. Astfel, la următorul restart, hard disk-ul vostru va fi scanat automat de erori. Reporniți computerul pentru a permite efectuarea scanării. E important să rețineți că scanarea de bad-uri, marcată cu ,,Scan for and attempt recovery of bad sectors” poate dura câteva ore. Ca urmare, dacă vreți să vă asigurați că nu aveți bad-uri pe hard disk, mai bine lăsați computerul peste noapte să efectueze o scanare.

windows-10-scanare-chkdsk-programata

CHKDSK din Command Prompt

Micuțul utilitar detaliat mai sus de fapt este o fereastră asociată un proces ce se desfășoară în fundal și pe care îl puteți apela printr-o comandă tastată în Command Prompt. Respectiva comandă este relevantă mai ales în situația în care PC-ul nu vă pornește și nu face decât să intre în modul Recovery. Aceeași comandă o puteți folosi și în Windows, dacă vreți să vedeți mai multe detalii legate de ceea ce se întâmplă cu datele voastre, ce se repară și ce nu poate fi reparat.

Pentru a ajunge în Command Prompt când PC-ul nu mai pornește, alegeți meniul Recovery și accesați secțiunea Troubleshooting. Faceți click pe Command Prompt. În Windows, pentru chkdsk, este important să deschideți CMD cu drepturi de administrator. Pentru asta, faceți click pe Start și începeți să tastați CMD. Faceți click dreapta pe primul rezultat din listă și alegeți Run as administrator. În sistemele de operare mai noi, precum Windows 8 sau Windows 10, apăsați pe Windows + X și, din meniul contextual din spatele butonului de Start, alegeți Command Prompt (Admin).windows-10-command-prompt-admin

Din momentul în care aveți fereastra neagră în fața ochilor, puteți tasta un amalgam de comenzi, dar noi ne vom rezuma la chkdsk și câțiva parametri. În primul rând, ”chkdsk c:” fără ghilimele vă scanează hard disk-ul și vă anunță dacă a întâmpinat vreo problemă. În cazul unor eventuale erori, folosiți ”chkdsk c: /f” pentru a le repara. Acel /f vine de Fix, o referință către reparare. Pentru a vă scana hard disk-ul de bad-uri prin intermediul liniei de comandă, folosiți ”chkdsk c: /r”. Rularea unei scanări cu parametru /r, după cum am zis și mai sus, va dura foarte mult. Chiar și așa, odată la câteva săptămâni, dacă timpul vă permite, ar bine să efectuați și o astfel de scanare.

Cu un pic de noroc, toate erorile de hard disk în Windows vor fi găsite și remediate prin intermediul chkdsk. În cazuri extreme, tot chkdsk vă va anunța că a întâmpinat niște probleme atât de grave încât nu pot fi remediate, un avertisment important pentru a face o investiție într-un hard disk nou.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele