26 nov. 2016 | 13:38

Cum scanezi fișiere pentru viruși înainte să le descarci cu Chrome sau Firefox

TUTORIALE
Cum scanezi fișiere pentru viruși înainte să le descarci cu Chrome sau Firefox

Virușii nu mai sunt cum erau pe vremuri. Acum îi iei de pe internet, cât se poate de simplu și rapid, cu consecințe dezastruoase. Poți însă să previi o infecție dacă descarci cu Chrome sau Firefox fișierele dorite și instalezi extensia potrivită înainte.

Majoritatea problemelor cu care se confruntă utilizatorii de PC la ora actuală au legătură cu internetul. Este doar o chestiune de timp până când descarci cu Chrome sau Firefox un program, doar pentru a constata în secunda următoare că ai mai mult de pierdut, decât de câștigat. Ideal ar fi să descărcați fișiere doar din surse de încredere pe care le cunoașteți de foarte mulți ani, dar acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată. Ca urmare, ideal ar fi să scanți cu viruși orice program pe care îl descărcați.

Ideal ar fi să aveți instalat un antivirus de încredere care să ruleze în fundal în permanență. Windows Defender este o soluție decentă. Nici un antivirus nu se compară însă cu site-ul VirusTotal, care vă scanează orice progrămel cu o colecție stufoasă de antiviruși în acelaș timp pentru a preveni orice situații neplăcute.

Deoarece este destul de stresant să descărcați un fișier doar pentru a-l urca pe un server în scopul scanării de viruși, există o alternativă mult mai eficientă. Folosind o extensie de Chrome sau Firefox, intitulată Download Virus Checker, vă puteți asigura, înainte să descărcați un fișier, că acela nu este infectat. Extensia este gratuită și poate fi descărcată folosind aceste link-uri de Chrome WebStore și Firefox Store.

La scurt timp după instalarea noii extensii, veți avea o icoană suplimentară în bara de adresă sub forma unu gândac. În momentul în care începeți să descărcați ceva, veți vedea pe respectivul gândac un număr menit să vă atragă atenția câte scanări sunt în desfășurare. Descărcarea efectivă s-ar putea să dureze câteva momente în plus, în funcție de dimensiunea fișierului și de site-ul de pe care îl descărcați. Nivelul de siguranță oferit compensează însă cu siguranță cele câteva secunde în plus pierdute când descarci cu Chrome sau Firefox un program și nu știi dacă este malițios sau nu.

download-virus-checker-psd

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele