04 dec. 2016 | 09:08

Cum raportezi un clip de pe YouTube și de ce ai face asta

TUTORIALE
Cum raportezi un clip de pe YouTube și de ce ai face asta

Din volumul foarte mare de conținut online disponibil, e bine să știi cum raportezi un clip de pe YouTube în cazul în care te supără sau include un conținut nepotrivit.

Volumul de conținut disponibil pe YouTube crește într-un ritm amețitor. În fiecare secundă, sunt urcate alte câteva ore de clipuri pe care de, cele mai multe ori, nu le vede nimeni. Altele devin viraluri și le vedeți pe Facebook, vi le trimit prietenii prin mesaje sau vă sar în ochii prin secțiunea de clipuri recomandate de pe YouTube.

Chiar dacă nu este foarte evident, există foarte multe reguli vizavi de conținutul ce poate fi urcat pe YouTube. Sunt limitări clare legate de pornografie, iar conținutul postat fără drepturi de autor este eliminat aproape instant, indiferent dacă este vorba de melodii, seriale sau filme de lung metraj. Pentru toate acestea, se folosesc algorimi automați. YouTube folosește niște baze de date foarte stufoase, face comparații și elimină conținutul care figurează ca fiind protejat prin drepturi de autor. De curând, eficiența respectivului sistem a putut fi observată în cazul Olimpiadei de la Rio, când nici un pic de conținut competițional nu a ajuns pe serviciul celor de la Google.

În același timp, există foarte multe situații în care un algoritm automat nu poate șterge conținutul ofensator, rasist, cu nuditate parțială sau cu un mesaj violent. În acele situații, YouTube se bazează pe rapoartele de la utilizatori pentru a elimina clipuri. În mod evident, nu toate rapoartele se finalizează cu ștergerea de conținut video, dar, din experiență, sistemul este unul foarte eficient.

Dacă vrei să știi cum raportezi un clip de pe YouTube, trebuie să începi prin redarea sa, fie în aplicația de mobil, fie pe desktop. În cazul utilizatorilor de PC-uri sau Mac-uri, după cum se poate vedea în imaginea de intro, primul pas este să apăsați pe butonul marcat Mai multe de sub fereastra de redare. Din meniul disponibil, faceți click pe Raportează. Alegeți una dintre opțiunile disponibile:

și apăsați pe Trimite. Opțional, s-ar putea să fiți nevoiți să justificați raportarea cu câteva linii de text.

Pentru a vedea aceleași opțiuni pe mobil, atingeți un clip care rulează pentru a-l pune pe pauză. Apăsați pe cele trei punctulețe din colțul din dreapta sus și alegeți Raportați. Bifați una dintre opțiunile detaliate mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele