05 nov. 2016 | 08:00

Cum modifici luminozitatea ecranului în Windows fără o tastă specială

ACTUALITATE
Cum modifici luminozitatea ecranului în Windows fără o tastă specială

Luminozitatea ecranului în Windows poate fi o sursă de stres și de oboseală inutilă. Există însă mai multe moduri prin care o puteți ajusta. 

În ultimii ani, s-a scris destul de mult pe marginea impactului pe care îl au ecranele foarte luminoase asupra sănătății noastre în general și asupra calității somnului în particular. Pe Android și iOS au fost introduse moduri speciale de funcționare pe care le puteți activa pentru ca experiența utilizării unui gadget la ceas de asfințit să nu vă provoace insomnii.

Ideea de bază este cât se poată de simplă. Ideal, ar fi să schimbați temperatura de culoare a ecranului dintr-o lumină albăstruie – rece, într-una gălbuie – caldă. Dacă acest lucru nu este posibil, ar fi bine ca măcar să micșorați semnificativ cantitatea de lumină emisă de ecran. Într-o cameră întunecată, luminozitatea ecranului în Windows ar fi ideal să fie cat mai aproape de minim. Pornind de la această premisă, foarte multe laptopuri au două taste dedicate pentru mărirea și micșorarea luminozității. Pentru că aceasta nu este însă o regulă generală, aveți nu mai puțin de trei soluții la care puteți apela în cazul în care respectivele taste dedicate lipsesc în cazul vostru.

Pentru a ajusta luminozitatea ecranului în Windows, cel mai simplu ar fi să folosiți Action Center, meniul din lateral al ecranului introdus în Windows 10 ce poate fi apelat rapid prin apăsarea simultană a tastelor Windows + A. În partea de jos e un buton pentru ajustarea luminozității. La fiecare apăsare, luminozitatea crește cu 10%, până când ajunge la 100% și scade din nou la 0%.

O soluție alternativă ar fi să faceți click pe Start și să intrați în Settings, la secțiunea Display. În respectiva fereastră există o bară de tip slider pe care o puteți folosi cu scopul de a ajusta luminozitatea ecranului în Windows cu precizie sporită.

Cea mai veche dintre soluții și una care continuă să funcționeze implică să intrați în Control Panel, la secțiunea System and Security. Secțiunea care vă interesează de aici este Power options. Din nou, aveți un slider pe care îl puteți utiliza cu precizie foarte mare în același scop detaliat mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele