31 oct. 2016 | 11:24

Cum îți faci cont pe PayPal și trimiți sau primești rapid niște bani

TUTORIALE
Cum îți faci cont pe PayPal și trimiți sau primești rapid niște bani

Dacă îți dorești să faci plăți online, să achiziționezi produse din străinătate sau să te abonezi la diverse servicii online, pentru a fi în siguranță, este important să știi cum îți faci un cont pe PayPal.

Foarte multe companii la ora actuală au început să creeze soluții de procesare a plăților online. Există Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay și nu numai. Similar cu acestea, dar cu o istorie mult mai lungă și o bază de utilizatori imensă, este PayPal. Ca să înțelegeți mai bine cum funcționează acest serviciu, cel mai bine ar fi să-l percepeți precum o bancă. Vă permite să faceți plăți, să primiți bani, să trimiteți bani, să faceți depuneri în contul vostru și nu numai. Singura diferență majoră este că, după ce ai învățat cum să îți faci un cont pe PayPal, vei atașa acestuia un card de debit sau credit de la banca ta obișnuită.

Nu contează ce tip de card este, Visa, MasterCard sau Maestro și nici la bancă a fost făcut. Poate fi un card, în lei, euro, dolari sau orice altă monedă. Toate conversiile de monedă vor avea loc automat și nu trebuie să vă faceți griji pe marginea acestui subiect. Ca un mic detaliu pe care l-am descoperit pe propria piele, deși un card MasterCard poate fi folosit pentru făcut plăți și achiziții prin PayPal, nu puteți transfera bani pe el din contul vostru PayPal. Această funcție este valabilă doar pentru cardurile Visa sau Visa Electron.

paypal-cum-iti-faci-cont

Cum îți faci cont pe PayPal pentru persoană fizică sau juridică

Există aplicații de PayPal pentru orice smartphone sau tabletă și prin intermediul fiecăreia dintre ele vă puteți crea un cont. Sfatul meu este însă să folosiți pagina web PayPal.com de pe un PC sau Mac, mai ales că pentru acest tutorial aceasta a fost soluția aleasă de mine.

Accesați www.paypal.com folosind browserul vostru preferat și faceți click pe Sign Up în dreapta sus. Alegeți dacă va fi vorba de un cont personal sau pentru o afacere. Cea mai mare diferență între cele două, pe lângă faptul că Business implică asocierea detaliilor unei firme mai mici sau mai mari, este că puteți elibera facturi foarte ușor pentru servicii sau produse livrate folosind un Business Account. După acest pas, procesul de creare al contului este destul de similar.

Apăsați pe Continue și introduceți datele voastre, email, parolă și confirmare parolă. Țara ar trebui să fie completată automat. Dacă nu, aveți grijă să fie selectat România. Pasul următor este destul de stufos și implică introducerea corectă a numelui, datei nașterii, adresa, orașul, județul, codul poștal și numărul de telefon cu prefixul +40. Este foarte importat ca toate aceste detalii să fie completat cu date adevărate. Altfel, s-ar putea să întâmpinați dificultăți în a face plăți sau a recepționa bani. La următorul pas, aveți posibilitatea să introduceți datele aferente unui card de credit sau debit. Alternativ, puteți apăsa pe I’ll do it later pentru a adăuga un card ulterior.

E bine de știut că un cont de PayPal poate funcționa și fără un card asociat, dar dacă vreți să primiți bani, ar fi bine introduceți datele de card. Până când nu asociați un card, la fiecare autentificare, în partea de sus a pagini web afișate, veți vedea un buton rotund cu Link a card. Dați click pe el pentru a introduce numărul din 16 cifre de pe partea din față a cardului, data expirării în formatul LL/AA și codul de trei cifre de pe spatele cardului. Opțional, tot la acest pas, puteți atașa o adresă suplimentară de facturare.

Pentru ca un card să poate fi folosit cu PayPal, din momentul în care l-ați asociat cu contul vostru, acesta trebuie verificat. Procesul de autorizare implică retragerea unei sume de aproximativ 2 euro din cont, bani pe care îi veți primi înapoi ulterior. Tranzacției respective îi va fi asociat un cod de patru cifre pe care îl puteți vedea vedea fie pe un extras de cont pe care îl cereți de la bancă, fie îl puteți obține printr-un simplu telefon la numărul afișat pe spatele cardului. Aproape orice persoană de la serviciul clienți al băncii voastre știe despre ce e vorba când îi cereți codul de activare pentru PayPal. Odată obținut respectivul cod, intrați în contul vostru de PayPal, faceți click pe Wallet în dreapta sus, dați click pe cardul vostru introdus anterior și apăsați pe Confirm credit card. Ultimul pas este tastați codul respectiv primit de la bancă sau văzut pe extrasul de cont. Din acest punct, rocesul de autorizare este instant.

Cum-trimiți-bani-pe-paypal.jpeg

Cum trimiți bani prin PayPal

După ce ai învățat cum îți faci un cont pe PayPal, te poți apuca să faci primele plăți. Foarte multe site-uri online suportă efectuarea de plăți folosind PayPal. Este suficient să găsiți produsul dorit, iar la Check out să alegeți ca medotă de plată PayPal. Imediat vi se va deschide o pagină de PayPal în care vă veți putea autentifica cu adresa voastră de email folosită la realizarea contului și parola aferentă. Deși puteți avea bani în contul vostru de PayPal în permanență, este complet opțional, deoarece, din momentul în care ați asociat un card contului, banii vor pleca automat din cont către destinatar.

Fiecare plată făcută prin PayPal va apărea în extrasul de cont al bănci cu numele de PayPal urmat de persoana fizică sau firma către care ați făcut plata. Detaliile aferente plății, le vedeți și pe PayPal.com într-un format similar cu imaginea de mai jos.

detalii-plata-paypal

Cel mai mare avantaj al PayPal este că plățile pot fi contestate și, dacă ați plătit un produs pe care nu l-ați primit sau un serviciu de care nu ați beneficiat, în mare majoritate a cazurilor, s-ar putea să vă vedeți banii înapoi. Secretul este să raportați o plată într-un timp scurt după ce a avut loc. Deși nu sunt sigur, termenul s-ar putea să fie de 30 de zile. Pentru a raporta tranzacția, acesați tabul Activity din contul vostru PayPal, dați click pe o plată pentru a vedea detaliile și, la baza acestei ferestre, folosiți butonul Report an issue. În cazuri extreme, dacă cineva necunoscut v-a spart contul și a făcut o plată, folosiți butonul Report this as unauthorized.

Tot prin PayPal, puteți să trimiteți bani unui prieten. Intrați în contul vostru de PayPal, apăsați pe Send & Request Payments și apăsați pe butonul din dreapta marcat – Send Money to friend and family. Nu aveți nevoie decât de adresa de mail a destinatarului, folosită de acesta să-și facă propriul cont PayPal. Apăsați pe Next, introduceți suma, opțional schimbați moneda și scrieți în câteva cuvinte motivul plății. Ultimul pas nu este obligatoriu.receptie-plata-paypal-transfer-pe-card

Cum primești bani prin PayPal și ți-i transferi pe card

După cum am spus și mai sus, un prieten nu are nevoie decât de adresa voastră de email pentru a vă trimite bani prin PayPal. Este suficient să urmezi pașii de mai sus, iar procesul de transmitere ar trebui să se desfășoare instant. După finalizare, banii vor ajunge însă în contul vostru PayPal, iar dacă vreți să-i folosiți la orice altceva decât achiziți prin acest serviciu, veți fi nevoiți să-i retrageți din cont pe card. Retragerea banilor, după cum se poate vedea și în captura de mai sus, vă costă 2 euro.

Pentru a retrage banii din PayPal pe card, intrați în contul vostru PayPal și în partea stângă a ecranului, apăsați pe Withdraw Funds. Pasul următor implică doar să vă alegeți cardul pe care vreți să ajungă banii, dacă aveți mai multe carduri asociate contului PayPal și să confirmați transferul. După acești pași, nu ar trebui să dureze mai mult de 24 – 48 de ore până când veți avea bani în contul vostru bancar uzual, din care îi puteți retrage de la orice bancomat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele