15 aug. 2016 | 08:37

Cum instalezi Windows 10 cu licență de Windows 7, 8 sau 8.1

TUTORIALE
Cum instalezi Windows 10 cu licență de Windows 7, 8 sau 8.1

La momentul lansării Windows 10, upgrade-ul de la 7 și 8.1 era gratuit, dar nu era posibil să instalezi Windows 10 cu licență de la Windows 7, 8 sau 8.1. De câteva luni, situația s-a remediat, iar procesul este cât se poate de facil.

Microsoft lansează deseori actualizări pentru sistemele sale de operare, dar foarte multe funcții suplimentare introduse prin acest sistem, de multe ori, trec neobservate. De această dată, de exemplu, atragem atenția asupra sistemului de licențiere pentru Windows 10 care, odată cu upgrade-ul major lansat în luna noiembrie a anului trecut, a devenit mult mai facil. Modificarea a rămas valabilă și odată cu lansarea Windows 10 Anniversary Update și se referă la posibilitatea instalării de la zero sau prin sistem de upgrade a Windows 10 cu licență de Windows 7, 8 sau 8.1. S-ar putea nici măcar să nu fie nevoie să vă reinstalați sistemului de operare, dacă folosiți un Windows 10 neactivat și doar vreți să-l licențiați cu o cheie pe care o aveți.

Cum activezi Windows 10 cu licență de Windows 7, 8 sau 8.1

Dacă ați instalat o versiune de Windows 10 și nu este activată sau aveți Windows 10 Home pe PC și o licență de Windows 7 Professional sau Windows 8 Pro, respectiva licență poate fi folosită la activare sau upgrade. Având în vedere că Windows 7 Professional prin upgrade devenea Windows 10 Pro, același sistem se aplică și în cazul unui Windows deja instalat. În plus, dacă profitați de această funcționalitate, sistemul vostru va primi o licență digitală iar configurația voastră hardware va fi urcată pe serverele Microsoft. Asta înseamnă că, pe viitor, dacă vă instalați Windows 10 pe curat, de la zero, se va activa automat când îl conectați la internet, fără nici un efort suplimentar din partea voastră.

S-ar putea să aveți o licență de Windows 7 pentru că ați cumpărat la un moment dat un Windows din magazin. Nu este exclus nici ca laptopul sau desktopul vostru să aibă o cheie de instalare pe un sticker ascuns undeva pe carcasă. Un al treilea scenariu ar fi ca notebook-ul vostru să fi fost activat din fabrică, dar să nu aveți acces la codul de instalare. Din fericire, există o soluție foarte simplă prin care o puteți extrage. Este suficient să descărcați NirSoft ProduKey, complet gratuit la această adresă, și doar printr-un dublu click, fără instalare, veți vedea cheia de la aproape orice versiune de Windows și Office. Acest utilitar funcționează chiar și dacă un sistem nu mai pornește, cu condiția să-i scoateți hard disk-ul respectivului PC, să-l conectați la un sistem funcțional pe care rulați ProduKey și să alegeți directorul în care a fost instalat Windows-ul pe computerul original.

După ce ați pus mâna pe o licență de Windows 7, Windows 8 sau 8.1, pe un PC cu Windows 10, faceți click pe Start și intrați în Settings, la secțiunea Update & Security. Odată ajunși aici, intrați în partea stângă la Activation și introduceți cheia de activare de la vechiul Windows. În cazul în care nu funcționează și sunteți convinși că ați tastat codul corect, s-ar putea să aveți o versiune mai veche de Windows 10. Instalați toate actualizările prin intermediul Windows Update și repetați procesul.

Windows 10 Media Creation Tool

Cum instalezi Windows 10 cu licență de Windows 7, 8 sau 8.1

Dacă ați găsit o licență de Windows 7, Windows 8 sau 8.1, o puteți folosi și pentru instalarea unui Windows 10 de la zero. Opțional, puteți face un upgrade de la Windows 7 sau 8.1 la Windows 10 pentru a vă păstra toate programele și documentele, activând noul Windows cu vechea cheie de instalare. Merită reținut că acest sistem funcționează și după expirarea perioadei de 12 luni în care Microsoft va oferit posibilitatea unui upgrade gratuit.

Secretul este să aveți un kit de instalare de Windows 10 actualizat, descărcat recent de pe site-ul Microsoft, pentru ca acesta să includă fie update-ul major lansat în luna noiembrie 2015, fie Windows 10 Anniversary Update. Altfel, veți primi un mesaj prin care sunteți avertizați că respectiva cheie este invalidă. Cea mai rapidă cale pentru crea un stick USB bootabil sau un DVD cu Windows 10 este să folosiți utilitarul gratuit al celor de la Microsoft – Windows 10 Media Creation Tool. Din câteva clickuri, dacă aveți o conexiune rapidă la internet, ar trebui să nu dureze foarte mult până obțineți mediul de instalare dorit.

Introduceți stick-ul USB proaspăt creat într-un sistem fără Windows sau cu o versiune mai veche și porniți sistemul având grijă ca acesta să booteze de pe el. Eventual, apăsați pe ESC, F1, F2 sau F8 pentru a modifica mediul de boot. Urmați pașii afișați pe ecran și introduceți cheia de instalare de la Windows 7, Windows 8 sau 8.1. La final, după instalare, când intrați în Settings – Update & Security la Activation, ar trebui să vedeți un mesaj prin care vi se aduce la cunoștință că Windows-ul a fost activat cu o licență digitală. Din acel moment, orice instalare ulterioară de Windows 10 pe același sistem nu va mai necesita o cheie de instalare. Important este să rețineți că nu este deloc complicat să instalați Windows 10 cu licență de Windows 7, Windows 8 sau 8.1.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele