29 aug. 2016 | 13:05

Cum erau pictate statuile în antichitate

ACTUALITATE
Cum erau pictate statuile în antichitate

Lumina ultravioletă ne poate ajuta să descoperim culorile folosite în antichitate pentru pictarea statuilor.

Statuile din antichitate, pe care milioane de oameni la admiră astăzi în cadrul muzeelor din toată lumea, arătau diferit în trecut. Mai exact, atunci când au fost realizate, multe dintre ele au fost pictate, dar în timp, vopseaua a dispărut. Din fericire, se pare că există o metodă prin care putem afla cum arătau în trecut aceste opere de artă.

Statui din Antichitate (2)

Iar soluția, după cum scrie site-ul io9, ar fi reprezentată de lumina ultravioletă. Din câte se pare, aceasta este folosită în unele cazuri de cei care se ocupă cu comercializarea de obiecte de artă, pentru a verifica dacă o anumită piesă a fost modificată între timp. Vopselele folosite în antichitate aveau numeroase elemente organice, astfel că, expuse unei surse de lumină ultravioletă, acestea vor străluci. Nu același lucru poate fi spus și despre vopselele mai noi, care includ mult mai puțin elemente organice.

Statui din Antichitate (1)

Mai mult decât atât, lumina ultravioletă poate ajuta și la identificarea culorilor folosite în cazul unei sculpturi. Multe dintre picturile de azi nu mai au culori vizibile, însă elementele folosite pentru obținerea lor încă sunt prezente O sursă de lumină UV îi poate ajuta pe unii să afle din ce erau obținute vopselele. Practica aceasta se numește spectroscopie și se bazează pe faptul că atomii nu absorb absolut orice fel de energie. Unele materiale vor accepta doar anumite frecvență de lumină.

Astfel, cercetătorii se folosesc de lumini cu lungimi de undă diferite, și observă care dintre acestea sunt absorbite. Tehnologia infraroșu îi ajută să determine  compușii organici, iar razele X nu pot fi absorbite decât de elemente grele, găsite în roci sau minerale. Prin urmare, oamenii de știință pot determina ce materiale au fost folosite și, pe baza acestora, pot determina culorile pe care le-au avut statuile în trecut.