06 dec. 2016 | 17:37

Cum deschizi mai multe ferestre cu același program în Windows

ACTUALITATE
Cum deschizi mai multe ferestre cu același program în Windows

Orice sistem de operare Windows vine la pachet cu o serie de combinații de taste, iar una foarte simplă te ajută să deschizi mai multe ferestre cu același program de care ai nevoie.

Cei mai mulți dintre noi s-au obișnuit să folosească taskbar-ul din Windows pentru a porni rapid aplicațiile cu care interacționează foarte des. Aceasta este bara din partea de jos a ecranului care începe cu butonul de start și se încheie cu ceasul. Tot acolo vă puteți pune foarte simplu scurtături, fie trăgându-le de pe desktop, fie pornind un program și, printr-un click dreapta pe icoana lui din taskbar, alegând să-l agățați permanent (Pin to taskbar).

Cu un click stânga pe respectivele icoane, porniți programele asociate. Cu un click dreapta pe aceleași icoane, găsiți o listă cu documentele deschise recent prin intermediul lor și câteva opțiuni, printre care închiderea unei ferestre, în cazul în care este deschisă sau maximizarea/minimizarea ei. O scurtătură interesantă și nu foarte evidentă vă permite să deschideți mai multe ferestre cu aplicațiile preferate din taskbar.

Țineți tasta Shift apăsată și faceți un click pe icoana dorită. La fiecare click suplimentar, se va deschide o nouă fereastră. Puteți face acest experiment cu File Explorer, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, Notepad, Word, Excel și multe alte aplicații. Singura limitare este că nu va funcționa combinația Shift + Click cu programe ce nu suportă mai multe instanțe simultane. Skype este unul dintre ele, dar nu sunt foarte multe.

Trucul detaliat mai sus și pe care îl vedeți în acțiunea în GIF-ul de mai jos este prezent în aproape orice versiune de Windows. Chiar și în Windows XP, deși este recomandabil să nu mai rulați acest sistem de operare, ar trebui să funcționeze. Dacă aveți tentația să țineți apăsat pe ALT sau CTRL și să dați click pe icoanele din taskbar în speranța că se va întâmpla ceva special, merită să știți că nu este cazul. Doar Shift îndeplinește rolul în plus definit mai sus. shift-click-taskbar

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele