01 oct. 2016 | 09:13

Cum deschizi două ferestre de Safari simultan pe iPad în iOS 10

TUTORIALE
Cum deschizi două ferestre de Safari simultan pe iPad în iOS 10

Conceptul de multitasking a fost din totdeauna destul de abstract pe iPad, dar odată cu iOS 10, cel puțin în privința Safari pe iPad, lucrurile s-au simplificat.

Încă de pe vremea primul Galaxy Tab Note 10.1, tabletele Samsung îți permiteau să afișeze două ferestre diferite pe un singur ecran. Deși nu se mișca neapărat impecabil, era o formă adevărată de multitasking, similară cu cea de pe calculator. În iOS 9, pe iPad-urile din ultimii 2-3 ani, Apple a introdus ceva similar. Aveai posibilitatea să mai apelezi o fereastră aferentă unei anumite aplicații, printr-un swipe din rama dreaptă. Asta nu înseamnă că sistemul funcționa cu orice aplicație, dar era un pas în direcția corectă și merita exploatat.

Marea problemă cu acel sistem era că nu-ți permitea să deschizi două instațe ale aceluiași program. Asta înseamnă că nu puteai deschide două ferestre de Safari dacă aveai nevoie și nici nu puteai lucra de exemplu la două documente în Pages simultan. Printr-o funcție intitulată Split View, cel puțin problema cu Safari, a fost remediată.

Ca urmare, de acum înainte, în funcție de generația de iPad pe care o aveți, puteți afișa pe ecran două tab-uri diferite de Safari, pe câte jumătate de ecran. Asta înseamnă că puteți scrie un mail și, în același timp, puteți avea deschis un site de știri. Puteți lucra la un articol pe un blog și puteți agrega cu ușurință informații de pe mai multe pagini web.

Pentru a profita de acest sistem, merită să aveți în vedere că funcționează doar pe anumite generații de iPad și merge doar când țineți tableta în mod panoramă – landscape, nu și portret. Odată aflați în Safari, este suficient să țineți degetul apăsat pe unul din link-urile pe care le aveți în fața ochilor și să alegeți Open in Split View. Imediat veți vedea articolul ales afișat pe jumătatea dreaptă a ecranului, în aceeași fereastră de Safari. Similar cu Chrome sau Firefox pe PC sau Mac, puteți ține și degetul apăsat pe unul dintre tab-urile deschise în Safari pe iPad și puteți trage în jos de respectivul tab. Se va întâmpla același lucru. Din momentul în care aveți două tab-uri deschise, implicit aveți și două bare de adrese. Asta înseamnă că puteți accesa orice site în acest mod, fără nici un fel de compromis.

Cum-deschizi-două-ferestre-de-Safari-pe-iPad-cu-Split-View-outro.jpg

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele