07 nov. 2016 | 07:16

Cum a câștigat Apple 103,6% din profitul pieței de telefoane

ACTUALITATE
Cum a câștigat Apple 103,6% din profitul pieței de telefoane

Telefoanele mobile nu se mai vând precum pâinea caldă, dar asta nu i-a oprit pe cei de la Apple să fie pe primul loc în materie de profit.

Competiția pe piața de smartphone-uri a devenit foarte agresivă în ultimii ani, datorită unor companii mici care vin pe piață cu terminale de invidiat. Mai ales companii chinezești, precum Xiaomi sau Huawei, au reușit să impresioneze publicul de pe întregul mapamond cu niște creații nu sunt doar incredibil de performante și accesibile, dar incorporează și un design unic. Xiaomi Mi Mix este cel mai recent exemplu al acestui trend.

În urmă cu câteva zile anunțam că 9 din 10 smartphone-uri aflate pe piață la această oră folosesc Android, iar singura alternativă este reprezentată de iPhone-urile celor de la Apple. Dintr-un punct de vedere, această statistică are potențialul de a speria gigantul din Cupertino, dar având în vedere încasările și cota de profit, Tim Cook nu prea are de ce să-și facă griji.

Conform celei mai recente analize financiare din piața de smartphone-uri, publicate de BMO Capital Markets, trimestrul al treilea, i-a adus pe cei de la Apple detașat în fruntea clasamentului producătorilor de telefoane mobile. Cel puțin din punctul de vedere al profitului raportat la ceilalți producători care activează în industrie, Apple a obținut 103,6% din profit. Această valoare absurdă de peste 100% se datorează faptului că multe alte companii au ieșit, din păcate, pe minus.

Până și cel mai important concurent al companiei americane, Samsung se poate mândri doar cu o cotă de 0,9% din profitul pieței de telefoane mobile. În contextul rezultatelor din trimestrele anterioare, această valoare poate fi clasificată ca fiind suspicios de mică, dar având în vedere scandalul din jurul Galaxy Note 7, nu ar trebui să vină ca o surpriză. Când vine însă vorba de unități vândute, Samsung are 21,8% din piață, iar Apple se laudă cu doar 13,2%. Cu alte cuvinte, pe fiecare iPhone vândut, compania fondată de Steve Jobs are o cotă de profit semnificativ mai mare decât Samsung.

Trăgând linie, vânzările de iPhone sunt în scădere pentru al treilea trimestru consecutiv. Rămâne să vedem dacă cel de-al patrulea trimestru, după lansarea iPhone 7 va readuce Apple pe un trend ascendent.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele