22 dec. 2016 | 11:39

Cum arată cel mai mic om de zăpadă din lume

ACTUALITATE
Cum arată cel mai mic om de zăpadă din lume

Dacă e prea greu să faci un om de zăpadă clasic, având în vedere vream de afară, poți apela la platină și dioxid de siliciu pentru opera de sezon.

Pentru unii, un om de zăpadă a ajuns doar o amintire, având în vedere cum se prezintă vremea de afară, când avem ocazia să ne confruntăm cu o ninsoare de câteva ore, în urma căreia rămân doar porțiuni periculoase de gheață. Dacă iarna nu mai e ce a fost, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura, în continuare, de astfel de creații.

Un inginer de la Western University Nanofabrication Facility a avut ideea de a crea cel mai mic om de zăpadă din lume. Cu toate că sintagma rămâne valabilă, acesta a avut nevoie de alte materiale pentru a-și duce la bun sfârșit creația, arată gizmodo.com.

om de zăpadă

Astfel, micul om de zăpadă are o înălțime de doar 3 microni, sau 0,003 milimetri. Ca să vă faceți o idee despre cât de puțin înseamnă asta, grosimea unui fir de păr este de 75 de microni, sau 0,075 milimetri.

Pentru realizarea acestuia, Todd Simpson a avut nevoie de trei sfere de dioxid de siliciu, fiecare având un diametru de aproape 1 micron. Pentru că sferele nu sunt de ajuns, acesta a folosit și platină pentru a adăuga detalii omului de zăpadă. Astfel, brațele și nasul au fost sculptate din acest metal prețios.

om de zăpadă

Nu în ultimul rând, pentru a crea chipul omului de zăpadă, inginerul a folosit un fascicul de ioni, ideal pentru gravurile de dimensiuni microscopice.

Acesta nu este primul om de zăpadă creat astfel. În urmă cu 6 ani, un astfel de om a fost creat folosind două sfere de staniu, ”sudate” cu platină. Acesta avea o înălțime de 0,01 milimetri.