17 sept. 2016 | 12:57

Cum arată cea mai complexă hartă a creierului uman

ȘTIINȚĂ
Cum arată cea mai complexă hartă a creierului uman

Creierul uman, cel mai complex organ al omului, este cu un pas mai aproape de a fi descifrat. Datorită eforturilor celor de la Institutul Allen, unul dintre cele mai detaliate atlase ale creierului uman a devenit realitate.

Până de curând cercetătorii nu au avut niciodată un atlas suficient de bun al structurii care stă la baza creierului uman. Conform celor de la Institutul Allen, documentările existente legate de creierul uman sunt extrem de învechite, într-atât încât nu este ceva neobișnuit pentru cercetători să se bazeze pe hărți făcute cu aproape  un secol în urmă.

Însă, datorită eforturilor institutului de a crea un atlas al creierului uman de înaltă rezoluție, această situație se va schimba, cercetătorii fiind încrezători că atlasul lor va deveni o resursă de bază în studiul creierului.

Publicat în mod oficial în Jurnalul de Neurologie Comparată, atlasul reprezintă o colecție de RMN-uri ale creierului unui donator în vârstă de 34 de ani. Cercetătorii au suspus acest creier  rezonanțelor magnetice și imagisticii tensorului de difuzie înainte de a trece la colorarea histologică a diferitelor zone.

Toate datele au fost înregistrate, transpuse în imagini digitale și puse într-o hartă pentru a crea un atlas cu 862 de adnotări ale structurilor.

“Atlasul de referințe al creierului uman elaborat de Allen reprezintă încă o distanțare față de atlasele clasice prin forma inovativă în care a fost publicat” a explicat Doctorul Patrick Hof.

Astfel, prin acest proiect, atlasele creierului uman ating un nou standard, mult mai apropiat ca detaliere și complexitate de hărțile pe care le avem pentru creierele viermilor, șoarecilor sau ale altor animale mici.

Dacă sunteți interesați să vedeți cum arată acest atlas, Institutul Allen l-a făcut disponibil drept resursă gratuită pe site-ul lor, care poate fi accesat aici.

Autor: Andrei Geornoiu