22 aug. 2016 | 11:17

Cum ar arăta extratereștrii, potrivit experților

ȘTIINȚĂ
Cum ar arăta extratereștrii, potrivit experților

Nu este prima oară când vorbim despre faptul că, în cazul în care există, extratereștrii nu sunt acei omuleți verzi din filme și desene animate SF.

Într-un editorial scris pentru The Conversation, Matthew Wills, expert în paleobiologie la Universitatea din Bath, confirmă o teorie pe care am mai auzit-o: dacă există, extratereștrii ne seamănă mai mult decât ne-am aștepta, datorită evoluției. „Într-un experiment faimos, biologul Stephen Jay Gould s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă am derula caseta vieții. Gould a subliniat importanța schimbării în evoluție: schimbă un lucru mic undeva la început, iar consecințele se vor amplifica în timp”, scrie Wills.

În versiunea istoriei pe care o știm, Pikaia a supraviețuit, iar din această specie au evoluat peștii, amfibienii, reptilele, mamiferele, și nu în ultimul rând, noi. Wills pune problema într-un mod interesant: dacă ar fi dispărut, poate că acum am fi citit aceste rânduri cu cinci ochi în loc de doi. De asemenea, expertul atrage atenția asupra evoluției convergente, procesul prin care unele animale ajung să se asemene pe parcursul timpului.

Autorul oferă drept exemplu unele animale marine, care au ajuns să aibă forme asemănătoare, datorită necesității de a se deplasa cât mai rapid în apă. Astfel, sunt șanse mari ca extratereștrii să fie organisme bazate pe carbon, întrucât elementul respectiv formează legătură stabile cu alte elemente foarte ușor. De asemenea, apa este necesară, la fel ca un mecanism pentru stocarea informațiilor genetice, precum ADN-ul.

În articolul său, Wills adresează și o întrebare foarte interesantă: de ce nu ar arăta extratereștrii precum insectele de pe Pământ? Din câte se pare. răspunsul este unul relativ simplu. Exoscheletul face din creștere un proces dificil, ceea ce înseamnă că pe planete asemănătoare cu a noastră, dintre organismele cu schelet extern, doar cele de dimensiuni mici ar putea supraviețui.

În prezent, este greu de estimat cât de mult ne-ar semăna organismele extraterestre. Multe caracteristici ale oamenilor sunt consecințe ale simetriei bilaterale, însă unele, precum prezența a cinci degete la fiecare mână și picior, sunt doar întâmplătoare. Rude îndepărtate de-ale noastre ar fi avut chiar șapte sau opt.