16 nov. 2016 | 15:59

Cum ar arăta costumul pe care astronauții l-ar purta pe Marte

ACTUALITATE
Cum ar arăta costumul pe care astronauții l-ar purta pe Marte

Ați mai auzit de Mars One, compania olandeză care are ambițiosul plan de a trimite oameni pe Marte în zece ani.

Ei bine, oamenii sunt determinați să își atingă scopul, așa că au prezentat recent un concept de costum pentru astronauții care s-ar aventura pe planeta roșie. Costumul ar urma să „utilizeze la maximum resursele marțiene”, dar, evident, încă e nevoie de muncă temeinică pentru a oferi o soluție la pulberea roșie omniprezentă pe planetă, spune compania, citată de Perth Now.

Costumul e gândit astfel încât să reziste mai mult decât orice alt costum propus până acum. Ar urma să fie compus din elemente care pot fi schimbate, să împiedice pătrunderea radiațiilor și să fie adaptat pentru mai multe mărimi. Scopul conceptului este de a reduce la maximum și de a ușura mentenanța combinezonului.

concept-costum-mars-one

Astronauții vor putea printa anumite părți pentru a le înlocui, precum șuruburi, piulițe sau chiar anumite textile necesare în compoziția combinezonului, cu condiția să aibă o imprimantă 3D la îndemână.

200.000 de persoane din 140 de țări s-au înscris în proiectul care ar urma să fie finanțat prin emisiuni de televiziune. Dintre aceștia, vor fi selectați 24 repartizați în grupuri de patru persoane pentru a merge pe Marte.

Mars One pregătește prima sa misiune fără echipaj uman pentru 2018, la fel ca Space X, iar primii oameni ar fi trimiși pe Marte din 2026. În condițiile în care revenirea pe Terra nu este posibilă, coloniștii vor trebui să trăiască în mici habitate, să producă oxigen și hrană, spre a-și asigura supraviețuirea.