28 oct. 2016 | 14:30

Cum afli ce program îți consumă banda de internet pe PC

ACTUALITATE
Cum afli ce program îți consumă banda de internet pe PC

Există foarte multe situații în care vrei să descarci un fișier sau să faci streaming, dar ajungi să constați că banda de internet este consumată de alte programe sau servicii. Din fericire, este foarte ușor să afli vinovatul și să remediezi problema.

Pentru cei mai mulți dintre noi, mai ales în România, banda de internet a devenit din ce în ce mai mare, cu costuri minime. Este foarte ieftin să-ți faci un abonament cu zeci sau sute de megabiți pe secundă. Cu toate acestea, există situații în care un clip pe YouTube se sacadează sau un download banal este realizat la un sfert din viteza cu care știi că ar trebui să meargă. Din fericire, cei de la Microsoft sunt conștienți de această problemă, iar dacă folosiți o versiune recentă de Windows, există o soluție foarte facilă la care puteți apela pentru a afla vinovatul.

Cea mai nouă versiune de Task Manager, pe care o aveți începând cu prima variantă de Windows 8, include un sistem foarte precis prin care puteți vedea unde se duce banda voastră de internet și care sunt principalii consumatori. Pentru a deschide Task Manager, puteți fie să apăsați pe CTRL + ALT + Del, fie să faceți click dreapta în zonă goală din Taskbar și să alegeți Task Manager. Imediat după, ar trebui să întâmpinați o fereastră precum cea ilustrată în captura de ecran de mai sus.

Pe ultima coloană din Task Manager este ilustrată banda de internet. Mai precis, este vorba de modul în care este distribuită acea bandă de internet între consumatori. În cazul de mai sus, deoarece descărcam ceva prin intermediul Chrome, browserul celor de la Google pare a fi marele consumator.

Dacă vedeți un program necunoscut în acea listă, puteți face click dreapta pe el și îl puteți închide prin intermediul End Task, având grijă să nu terminați servicii de sistem. Dacă SVCHOST.exe pare a face foarte mult trafic, este foarte probabil ca Windows-ul să-și descarce niște actualizări printr-un proces intitulat Background Intelligent Transfer Service. Atunci, accesați secțiunea Servicii din aceeași fereastră, faceți click dreapta pe BITS Background Intelligent Transfer Service și optați pentru Stop. Ideal ar fi ca din momentul în care nu mai aveți nevoie de o bandă de internet foarte mare, să căutați același serviciu în Task Manager și să optați pentru Start.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele