08 feb. 2016 | 11:12

Creierul uman va fi simulat de acest cip dedicat telefoanelor mobile

ACTUALITATE
Creierul uman va fi simulat de acest cip dedicat telefoanelor mobile

Poate v-ați întrebat de ce nu avem parte de inteligențe artificiale avansate pe mobile? Dacă atât telefoanele noastre, cât și cele mai puternice calculatoare ale NASA au în interior microcipuri, de ce telefoanele noastre par mereu mai ”proaste”?

Răspunsul este simplu: curentul electric. În zilele noastre, (nu se știe în viitorul apropiat) performanța unui procesor este dată de voltajul unui procesor. Fără să mai intru în detalii legate de principiul informației binare purtate de electroni, e important de știut că paradigma procesoarelor electrice, așa cum există ele din anii ’60 până în ziua de azi, urmează să fie abandonată, microcipurile ajungând să folosească alte principii ale fizicii care să crească în mod radical puterea unui procesor. În alte cuvinte, mărimea fizică și curentul electric cerut nu va mai conta atunci când vom vorbi de cipuri extrem de puternice.

În acest sens, MIT a găsit o nouă soluție care promite procesoare bazate pe rețele neuronale artificiale, cu un consum redus de energie. Numit Eyeriss, acesta este prototipul unui nou tip de procesor care va garanta performanțe enorme contra unui consum scăzut de curent.

Venind cu 168 de nuclee, procesorul cosnumă de zece ori mai puțin curent decât procesoarele grafice pe care le găsești în mod normal într-un telefon. Asta înseamnă, deci, o durată de viață a bateriei de câteva ori mai mare decât cea de acum.

Secretul lui Eyeriss este că nucleele procesorului se comportă ca o rețea de neuroni din creieri. Acestea vor avea propria lor memorie locală și vor comunica cât mai puțin posibil cu memoria principală a procesorului, bazându-se mai mult pe relațiile dintre nuclee. Un circuit dedicat din interiorul procesorului va permite nucleelor să se bazeze mai mult pe schimburile de date internucleare, lucru care va consuma infinit mai puțin curent decât atunci când memoria principală este solicitată pentru fiecare proces de calcul.

Conform MIT News, băieții care militau pentru procesoare ecologice cu orice preț, aceste noi procesoare vor putea avea un impact imens asupra procesului de învățare contextuală a noilor inteligențe artificiale, acestea putând apărea de acum înainte și pe telefoanele mobile. Deși nu rezolvă complet paradigma necesității curentului pentru a oferi performanțe crescute, măsura pare una intermediară până când noi modele de procesoare vor ajunge să fie implementate în masă.