15 iul. 2016 | 15:39

Creatorul World Wide Web încearcă să salveze neutralitatea internetului

ACTUALITATE
Creatorul World Wide Web încearcă să salveze neutralitatea internetului

Tim Berners-Lee este unul dintre oamenii care luptă pentru păstrarea neutralității internetului.

În cazul în care nu știați acest lucru, Tim Berners-Lee este principalul inventator al World Wide Web-ului. În urmă cu mulți ani, Berners-Lee era un inginer software în cadrul CERN, laboratorul de fizică de lângă Geneva. Cercetătorii își doreau atunci să poată împărtăși date şi rezultate ale analizelor între ei, dar era extrem de dificil să facă asta. Berners-Lee a văzut potențialul neexploatat al milioanelor de calculatoare ce pot fi conectate între ele pentru a facilita comunicarea.

Tim Berners-Lee a trimis documentația pentru ceea ce avea să devină World Wide Web, la sfârșitul anului 1989, către managementul CERN. Această propunere specifica o serie de tehnologii care ar fi făcut noul sistem accesibil. Propunerea sa nu a fost însă imediat acceptată. Încă din octombrie 1990, el notase deja principalele trei aspecte fundamentale, care reprezintă și astăzi fundația World Wide Web-ului.

În timp, însă, internetul se pare că nu a evoluat în modul în care și-ar fi dorit el, motiv pentru care se vede nevoit în ziua de astăzi să lanseze un apel către autorități, prin care le roagă să facă tot posibilul pentru a proteja neutralitatea internetului. Pe scurt, noțiunea aceasta se traduce prin obligativitatea operatorilor de internet europeni să nu blocheze sau să degradeze anumite tipuri de trafic web în funcție de emițătorul sau receptorul propriu.

După cum scrie Verge, Berners-Lee îi roagă pe europeni să îmbunătățească legislația cu privire la neutralitate, astfel încât să fie eliminată posibilitatea comiterii unor abuzuri. De asemenea, britanicul îi încurajează și pe utilizatorii de rând să-ți exprime în mod clar opiniile cu privire la acest subiect.

Legile aprobate pe parcursul anului trecut conține anumite neclarități, care ar putea fi exploatate în scopul subminării neutralității internetului. În opinia lui Berners-Lee, una dintre cele mai grave face referire la crearea unor conexiuni mult mai rapide pentru anumite ”servicii specializate”. Operatorii, de cealaltă parte, își doresc legi mai permisive și, în schimbul adoptării acestora, promit implementarea rețelelor 5G. De fapt, avem de-a face aici cu o ironie, întrucât rețelele ar implementa cea mai nouă tehnologie, însă, datorită legislației, unii oameni ar avea parte de o experiență online mult mai slabă.