23 nov. 2016 | 09:44

Conversațiile tale pot fi ascultate chiar și prin căști fără microfon

ACTUALITATE
Conversațiile tale pot fi ascultate chiar și prin căști fără microfon

Conversațiile pe care le porți în preajma unui laptop pot fi ascultate chiar și dacă nu mai ai microfon în dispozitiv.

Cel mai eficient mod de a fi sigur că nu ești ascultat prin intermediul microfonului de la laptop nu este să îl dezactivezi sau să îl acoperi cu bandă adezivă. De fapt, e mult mai indicat să renunți fizic la microfonul încorporat la laptop, chiar dacă unora li s-ar părea prea mult să facă așa ceva. Edward Snowden a demonstrat că o asemenea abordare paranoică ar putea fi și cea mai bună.

Dacă cineva vrea să te asculte, totuși, o va putea face chiar și dacă microfonul din laptop-ul tău a fost îndepărtat complet. Asta se întâmplă fără să ai vreun indiciu că îți sunt ascultate conversațiile și se bazează pe o simplă pereche de căști pe care ai putea s-o ai la îndemână.

Mai exact, acest tip de ascultare se folosește de codecurile audio Realtek, pentru a transforma jack-ul de căști din laptop într-unul de microfon. Asta se întâmplă prin intermediul unui malware, denumit Speake(a)r, creat de cercetătorii de la Ben Gurion University, din Israel, arată wired.com.

În mod normal, difuzoarele din interiorul căștilor transformă semnalele electromagnetice în unde sonore prin vibrațiile membranei. Aceste membrane pot lucra și invers, transformând vibrațiile din exterior în semnale electromagnetice.

Problema cea mai mare cu acest tip de malware este că driverele audio Realtek sunt folosite în aproape toate laptop-urile și calculatoarele de pe piață, astfel că oricine riscă să fie ascultat prin această metodă inedită. Pentru majoritatea, însă, un astfel de exploit nu este extrem de relevant, fiind mai degrabă o amenințare pentru cei ce deja au luat o serie de măsuri importante pentru a-și proteja intimitatea pe internet.

Cu toate acestea, temerile legate de ascultarea prin intermediul microfoanelor sau a camerelor din laptop-uri sunt reale; acum câteva luni, o fotografie cu Mark Zuckerberg ne-a arătat că acesta își blochează camera de pe laptop și microfonul cu bandă adezivă.