08 feb. 2016 | 16:50

Chinezii sărbătoresc Anul Nou cu un sincron de 540 de roboți [VIDEO]

VIDEO
Chinezii sărbătoresc Anul Nou cu un sincron de 540 de roboți [VIDEO]

După cum probabil știți, sau nu, azi este Anul Nou Chinezesc. Din această cauză chinezii au decis să nu piardă ocazia pentru a arăta lumii un mic spectacol inedit.

Pe lângă, probabil, milioanele de artificii pe care chinezii le lansează cu ocazia trecerii dintre ani, un sincron unic a fost pus în scenă de televiziunea de stat chineză ,CCTV, care vrea nu vrea, spune mai multe despre China ca țară decât ar fi lăsat să se înțeleagă.

Anul care urmează este Anul Maimuței, și deși roboții nu au nimic de împărțit cu maimuțele, chinezii au dorit să evidențieze probabil o trăsătură națională cheie a dezvoltării chinezești din ultimii 20 de ani. Punând împreună 540 de roboți cu aptitudini de dansatori, fabricile din Guangdong au reușit să dezvolte o mică armată de figuranți mecanici care dau din pelvis, din mâini și stau în cap. Pe lângă toată această figurație care ar face de râs ultima ta tentativă de dans în club, chinezii au avut grijă să pipereze spectacolul și cu niște drone ”neonice” care să dea un aspect și mai futurist întregii mizanscene.

Totul e frumos și bine. Însă, chiar dacă mesajul de bază este să arate lumii cât de avansată e China, spectacolul are efectul unui boomerang dublu. În primul nu te poți abține să nu identifici armata de roboței cu mulțimea de muncitori chinezi din fabrică care nu există în fața corporațiilor, în principal Foxconn, decât ca niște mici androizi înlocuibili în orice secundă. Iar doi, tot aspectul futurist-robotic, ne pare rău China, este până la urmă inventat (cu tot cu drepturi de autor, anime-uri, manga-uri și Guillermo del Toro) de către japonezi! Nu poți să vii la 30 de ani după ce Japonia l-a inventat pe Gundam și să zici: ”uite ce dans de roboței frumos am făcut”. N-o să te mai ia nimeni în serios când zici că insulele Senkaku sunt ocupate ilegal de japonezi când tu de fapt îi copiezi de fiecare dată.

Oricum, interesant spectacolul cu roboței din Guangzhou, păcat că nu e foarte original.

THE ABSOLUTE HIGHLIGHT of last night’s CCTV Spring Festival Gala was undoubtedly the dance performance by a troupe of 540 robots against the stunning backdrop of Guangzhou’s city skyline as singer Sun Nan crooned about China catapulting itself to the peak of the world. They were accompanied overhead by a fleet of 29 drones.

Posted by Shanghaiist on Sunday, 7 February 2016