06 dec. 2016 | 07:25

Chrome vă blochează conținutul Flash prin noul update

ACTUALITATE
Chrome vă blochează conținutul Flash prin noul update

Destinul Adobe Flash a devenit foarte incert în ultimii ani, iar prin noul update al Chrome, devine aproape sigur că vom scăpa de această paltformă în viitorul apropiat.

La ora actuală, dacă lucrați la o pagină web realizată în Flash, sunt șanse din ce în ce mai mari ca aceasta să nu poate fi văzută de pe dispozitive mobile și browsere de desktop. Din ce în ce mai multe companii importante și-au unit forțele pentru a lupta împotriva platformei de dezvoltare a celor de la Adobe. În contextul în care, se întâmplă foarte des să fie descoperite vulnerabilități importante de securitate în Flash,  beneficiile pur și simplu nu mai contrabalansează riscurile la care vă expuneți.

În urmă cu aproximativ un deceniu, Flash era considerat revoluționar, deoarece ne-a deschis porțile către conținut animat și interactiv online. La momentul lansării, YouTube nu ar fi fost posibil fără Flash. Din păcate, consumă foarte multe resurse hardware, vă pune securitatea datelor în pericol și, nu în ultimul rând, există o alternativă mult mai bună. HTML5 face o treabă foarte bună la a înlocui Adobe Flash, iar creatorii de site-uri care nu vor migra de la o platformă de dezvoltare la alta, vor avea de suferit.

Cea mai recentă lovitură adusă Flash vine de la Google sub forme celei mai recente versiuni de Chrome. Aceasta din urmă, din căte se pare, dezactivează automat tot conținutul Flash de pe paginile pe care le vizitați. În continuare este inclus Flash în Chrome, dar orice conținut online care îl folosește va necesita să fie activat manual. Astfel, nu vă mai puneți sistemul în pericol, ci depinde doar de voi dacă vreți sau nu să fie afișat un joc, un banner sau un clip integrat în Flash.

Noua versiune de Chrome lansată astăzi pentru Windows și macOS este 55, iar pentru a-l instala manual este suficient să mergeți în setările de la Chrome, prin intermediul butonului format din trei linii din dreapta sus și apăsați pe About. Imediat se va iniția procesul de actualizare și veți fi nevoiți să reporniți browserul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele