12 dec. 2016 | 13:57

Cercetătorii au reprodus figura unui cunoscut rege medieval

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii au reprodus figura unui cunoscut rege medieval

Folosindu-se de tehnologie modernă, cercetătorii au reprodus în format digital figura unui rege medieval al Scoției.

În istoria Scoției, Robert the Bruce ocupă un loc special. Acesta a fost rege în perioada cuprinsă între anii 1306 și 1329, devenind, pe parcurs, unul dintre cei mai cunoscuți războinici din perioada respectivă. Robert și-a condus țara în timpul primului său Război de Independență, împotriva Angliei, iar în ziua de azi, cercetătorii au acces la numeroase informații cu privire la realizările sale.

Însă unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute în legătură cu Bruce este înfățișarea. Detaliile cu privire la aspectul său fizic au fost pierdute pe parcursul timpului, iar acum, oamenii de știință de la două universități din Glasgow și Liverpool au colaborat pentru a remedia situația. Condusă de către profesorul Martin McGregor, din cadrul Universității din Glasgow, echipa de cercetători a reconstruit figura lui Robert the Bruce în format digital, bazându-se pe un mulaj creat în urmă cu două secole.

Robert

Potrivit Engadget, craniul lui Bruce a fost excavat în anul 1819, din mausoleul în care au fost înmormântați regii medievali ai Scoției. Înainte de îngroparea craniului, oamenii au realizat un mulaj, iar pe baza acestuia au fost reproduși mușchii faciali și alte trăsături faciale ale lui Bruce. Din păcate, având în vedere faptul că nu au avut de-a face decât cu un mulaj, cercetătorii nu au putut extrage ADN pentru a determina culoarea ochilor și a părului.

Reproducerea obținută scoate în evidență faptul că Robert era un om cu o construcție solidă, însă este posibil ca acesta să fi avut probleme grave de sănătate. Mai exact, unii sunt de părere că acesta ar fi suferit de lepră, având în vedere anumite vizibile la maxilar și nas. ”Cazul lui Richard al II-lea a demonstrat cât de mult a progresat tehnologia. Am văzut posibilitatea de a aplica tehnologia și în cazul craniului ținut aici, la Glasgow: mai întâi, pentru a verifica legătură sa cu Bruce, iar apoi pentru afla mai multe despre cel mai mare rege al Scoției”, a declarat Martin McGregor.