29 nov. 2016 | 11:01

Cercetătorii au găsit un algoritm care ar putea explica inteligența

ACTUALITATE
Cercetătorii au găsit un algoritm care ar putea explica inteligența

Cum ar fi ca un simplu algoritm să poată fi tot ce trebuie pentru ca inteligența artificială să ajungă să gândească precum omul? 

Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Systems Neuroscience, ar putea fi ori foarte ușor, ori greu. Știm că nu vă simțiți lămuriți, dar cam asta e morala cercetării. Experții din spatele teoriei au prezentat dovezi experimentale pentru „Teoria Conectivității”, care stipulează că toate procesele creierului sunt interconectate. Așadar, un algoritm ar putea explica modul în care creierul procesează informația.

Studiul (foarte lung, de altfel), descrie grupuri de neuroni similari care se leagă între ei pentru a explica idei simple și informații. Aceste grupări formează ceea ce cercetătorii numesc FCM (functional connectivity motifs), care sunt responsabile pentru toate combinațiile posibile de idei, potrivit The Next Web.

Pentru a testa teoria, oamenii de știință au documentat și au analizat modul în care algoritmul a lucrat în șapte regiuni separate din creier. Fiecare regiune a fost responsabilă pentru răspunsuri primare, precum teama sau foame, în cazul cobailor. Apoi, cercetătorii au cartografiat grupările dându-le șoarecilor una din patru combinații diferite de mâncare: biscuiți, granule, lapte sau orez. În acest timp, au monitorizat reacțiile din creier.

În linii mari, au cartografiat 15 combinații unice de răspunsuri, care au venit natural și au dispărut după ce stimulul a fost înlăturat. E fascinantă ideea că funcționarea creierului ar putea fi explicată algoritmic. Din păcate, acest algoritm nu ar putea să facă oamenii mai inteligenți, dar în cazul roboților, lucrurile stau altfel. În viitor, inteligențele artificiale ar putea „gândi” extrem de asemănător nouă.