06 sept. 2016 | 12:05

Medicii s-ar putea folosi de laser pentru a identifica tumorile

ȘTIINȚĂ
Medicii s-ar putea folosi de laser pentru a identifica tumorile

Noua creație a cercetătorilor americani s-ar putea dovedi extrem de importantă în viitor.

În lupte împotriva cancerului, laserele ar putea avea o importanță aparte, iar cercetătorii din cadrul Universității din Michigan tocmai au avut parte de o realizare importantă. După cum scriu și cei de la Gizmodo, aceștia au reușit să demonstreze că laserul ar putea ajuta la identificarea unor tumori, dacă este folosit în anumite condiții. Cei care au fost implicați în proiect au descris pașii pe care i-au urmat pentru a ajunge la rezultatele actuale.

Mai exact, oamenii de știință au apelat la o substanță fluorescentă injectată de multe ori în sânge pentru a ajuta la observarea anumitor organe. În condițiile în care substanța respectivă se asociază cu plasma din sânge, acesta din urmă începe să emită lumină. Substanța se acumulează în vase, iar tumorile sunt, de cele mai multe ori bine vascularizate, astfel că ar putea fi detectate mult mai rapid în cazul în care sunt expuse unui laser. Nu este prima oară când cercetătorii se folosesc de asemenea materiale pentru a crea un laser. În trecut, cei de la Harvard au apelat la proteine și la țesut din rinichi, iar cei de la Muchigian au utilizat clorofilă și gelatină.

Conform Wikipedia, în 1953 fizicianul american Charles Townes și, independent, Nikolai Basov și Aleksandr Prohorov din Uniunea Sovietică au reușit să producă primul maser, un dispozitiv asemănător cu laserul, dar care emite microunde în loc de radiație laser, rezultat pentru care cei trei au fost răsplătiți cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1964. Ulterior, primul laser funcțional a fost construit de Theodore Maiman în 1960 și avea ca mediu activ un cristal sintetic de rubin pompat cu pulsuri de flash.

România a fost a patra țară din lume în care s-au realizat dispozitive laser, în urma unor cercetări întreprinse de un colectiv condus de Ion I. Agârbiceanu. Rezultatul lor a fost raportat în 1961.