29 ian. 2016 | 16:26

Cele mai bune filme inspirate din fapte reale

FEATURE
Cele mai bune filme inspirate din fapte reale

Filmele sunt extraordinare pentru momentele în care vrei să te detașezi de realitate, dar parcă sunt și mai interesante atunci când știi că au ca punct de plecare un eveniment care s-a petrecut cu adevărat.

Prin urmare, noi ne-am gândit la o listă cu cele mai bune filme inspirate din povești reale pe care le-am văzut. Ordinea e aleatoare și subiectivă, dar garantăm că am inclus doar filme de calitate. Pentru că sunt multe și e dificil să le cuprinzi pe toate, probabil va urma un articol în care le vom include pe cele care nu le menționăm acum.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – Schindler’s List

Poate unul dintre cele mai bune filme clasice, lansat în 1993, dar de care nu ne vom plictisi niciodată, ar fi Schindler’s List. Este o capodoperă cinematografică, câştigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, iar unii spun că e cel mai bun film regizat vreodată de Steven Spielberg. Filmul prezintă povestea adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat şi un profitor, dar care reuşeşte să salveze vieţile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoţionantă despre ororile războiului, despre alterarea caracterelor umane în situații limită și e clar pe lista producțiilor cinematografice pe care trebuie să le vezi pentru a avea o cultură de bază în domeniu.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – The Pianist

Dacă tot suntem la capitolul filmelor despre Al Doilea Război Mondial, mai avem o capodoperă încununată cu multe premii, printre care și trei Oscaruri: The Pianist (2002), în regia lui Polanski. Este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, din cauza originii sale evreieşti, este forţat ca în timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi îşi va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele oraşului. Salvarea îi vine de la un ofiţer german, care îl va ajuta să supravieţuiască. Adrien Brody are o prestație magistrală în rolul protagonistului, iar coloana sonoră e și ea o capodoperă, independentă de film.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – A Beautiful Mind

O peliculă de excepție deținătoare de patru premii Oscar este și A Beautiful Mind (2001). Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician care a trăit până în 2015, pe nume John Forbes Nash, intrepretat de Russell Crowe. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă,însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – Goodfellas

Goodfellas (1990) este o capodoperă semnată Martin Scorsese. Henry Hill (Ray Liotta) este un gangster de mâna a doua care ia parte la o spargere împreună cu Jimmy Conway (Robert de Niro) şi Tommy De Vito (Joe Pesci). Ultimii doi ajung apoi să devină personaje importante ale Mafiei, în timp ce Henry este afectat de succesul lor. Filmul este inspirat de un caz real şi povestea este centrată Henry, mafiotul care îşi vede prietenii urcând pe scara ierarhică a crimei. Este poate cel mai bun film cu gangsteri, iar o calitate a lui e că nu are un ton moralizator și nici un contrast pronunțat între personajele pozitive și cele negative.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – Intouchables

Dacă ești în acea dispoziție în care nu știi dacă vrei să râzi, să plângi, sau ambele, trebuie să vezi Intouchables (2001). În urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un artistocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal și, surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru job. Lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Și astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, deși improbabilă. În cazul în care erai curios, ei sunt cei care au inspirat filmul:

Cele mai bune filme inspirate din realitate – The Departed

Un alt film cu mafioți pe care nu trebuie să îl ratezi e The Departed (2006), în regia lui Martin Scorseze. În războiul dintre poliţie şi mafia irlandeză, tânărul Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) devine o piesă esenţială, el fiind născut în cartierul unde clanul mafiot îşi avea cartierul general. Căpitanul Queenan (Martin Sheen) şi ajutorul său, Dignam (Mark Wahlberg), îi cer lui Costigan să se infiltreze într-un grup mafiot condus de Frank Costello (Jack Nicholson).

Cele mai bune filme inspirate din realitate – The King’s Speech

Bazat pe o poveste adevărată, The King’s Speech (2010) descrie relaţia de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea şi Lionel Longue, un logoped mai puţin obişnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, şi, prin urmare, şi de teama de a apărea în public, George (Colin Firth) se vede nevoit să facă faţă îndatoririlor regale după ce fratele său abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl va ajuta să-şi articuleze gândurile în faţa naţiunii şi să conducă ţara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel (Geoffrey Rush), un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – Hachiko

Desigur, nu putea lipsi un film dedicat special iubitorilor de animale. Hachiko (2009) este un remake al filmului japonez Hachiko Monogatari, din anul 1987, şi inspirată dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama urmăreşte relaţia specială, apărută spontan între un profesor universitar şi un câine pe care îl găseşte pe stradă şi îl duce în casa lui. După ce stăpânul moare, timp de nouă ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-şi întâmpina stăpânul, chiar dacă el nu mai vine.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – 12 Years a Slave

Filmul 12 Years a Slave(2013) este un film onorat cu trei premii Oscar, inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.

Cele mai bune filme inspirate din realitate – The Imitation Game

The Imitation Game (2014) surprinde povestea lui Alan Turing, pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alan Turing, interpretat în Imitation Game de actorul Benedict Cumberbatch, a fost un matematician și criptograf britanic născut pe 23 iunie 1912. El este considerat „părintele“ computerelor și al inteligenței artificiale, preconizând că mașinile vor putea gândi, chiar dacă nu o vor face precum o facem noi. Viața lui a fost ținută secretă timp de aproape șase decenii, deoarece a fost cel mai important om pe care l-a avut Marea Britanie, și chiar lumea, în lupta cu Germania nazistă. Alături de o echipă de matematicieni și criptografi, Turing a încercat și a reușit să spargă codul Enigma folosit de germani, creând un computer special pentru această sarcină, iar acțiunea aceasta e prezentată în detaliu în film.