27 dec. 2016 | 10:52

Cel mai nou vaccin împotriva Ebola are o eficiență neașteptată

ACTUALITATE
Cel mai nou vaccin împotriva Ebola are o eficiență neașteptată

Un nou vaccin împotriva Ebola a fost testat cu succes în Guineea și în Sierra Leone, fiind extrem de eficient în lupta împotriva virusului mortal.

Testele efectuate cu vaccinul rVSV-ZEBOV au fost monitorizate, iar rezultatele au fost publicate în cadrul unui studiu, în publicația Lancet. Conform cercetătorilor ce au lucrat la acest studiu, subiecții din Gunieea ce au primit o doză din noul vaccin imediat după ce au fost expuși direct la virusul Ebola, purtat de o altă persoană, au înregistrat 0 cazuri de îmbolnăvire. Astfel noul vaccin are o rată de succes de 100%.

Crearea vaccinului a fost accelerată de epidemia răspândită în Africa de Vest, anul trecut, în urma căruia se crede că peste 10.000 de oameni au murit. Și în trecut, oamenii de știință s-au chinuit să combată virusul. De data aceasta, însă, vaccinul s-a dovedit a fi atât de eficient încât testele cu grupuri de control au fost oprite timpuriu în Guineea, astfel încât toți pacienții expuși să poată fi imunizați.

Subiecții erau împărțiți în două grupe, unii dintre aceștia fiind vaccinați imediat după ce s-au infectat cu Ebola, iar alții primind vaccinul la trei săptămâni după infectare. 5.837 de oameni au primit virusul în Guineea, iar dintre aceștia, au fost înregistrate 23 de cazuri ale virusului în cadrul pacienților ce au primit antidotul mai târziu și 0 cazuri în rândurile pacienților ce au fost vaccinați imediat, arată theverge.com.

Încă nu se știe când va intra vaccinul în producție la scară largă, dar Merck and Co., compania farmaceutică ce îl va produce, spune că a primit deja permisiunea de a accelera procedurile de licențiere în SUA și în Europa.

Organizația Mondială a Sănătății a fost criticată vehement pentru răspunsul întârziat la epidemia de Ebola din Africa de Vest, dar descoperirea unui vaccin atât de eficient ar putea salva mii de vieți în viitor.