14 nov. 2016 | 15:42

Cel mai nou robot al rușilor poate detecta oameni aflați la distanțe-record

ACTUALITATE
Cel mai nou robot al rușilor poate detecta oameni aflați la distanțe-record

Armata rusă a prezentat un nou robot care poate fi folosit pe câmpul de luptă pentru a detecta ținte aflate la distanțe foarte mari.

Robotul are capacitatea de a fi activat în doar 30 de secunde, și conform oficialilor din Ministerul Apărării, are posibilitatea de a ataca țintele luate în vizor atât cu gloanțe, cât și cu grenade. Cel mai probabil, un asemenea de sistem a fost creat pentru a putea doborî dronele de joasă altitudine și alte dispozitive ce zboară. Cu toate acestea, se pare că arma poate fi folosită și împotriva țintelor de la sol.

Arma are tehnologie de urmărire a unui dispozitiv ce se apropie de aceasta și îi poate descoperi originea înainte de a-l doborî. Robotul se bazează pe radar, pe camere cu vedere termică, dar și pe camere color și alb-negru pentru a surprinde țintele în toate detaliile. Dmitry Perminov, inginerul-șef al proiectului spune că ”în structura sa există un radar care poate detecta un om până la distanțe de 7 kilometri sau o mașină până la distanța de 10 kilometri”.

Conform acestuia, sistemul nu este doar o interfață militară, ci și un dispozitiv de apărare a obiectivelor strategice, precum gazoductele. Perminov spune că, în timpul testării, a fost descoperit un individ care fura cabluri electrice, acesta fiind arestat la scurt timp după detectare.

Conform lui Perminov, acest robot va primi o serie de upgrade-uri pe parcurs, devenind semi-conștient de sine. Asta va ajuta dispozitivul să descopere diferențele dintre un aliat și un inamic, pentru a nu lua în colimator o țintă greșită, arată express.co.uk.

Știrile despre cel mai nou robot al rușilor vin pe fondul dezvăluirilor dintr-un tabloid finlandez, care susține că Rusia cumpără în mod secret suprafețe de pământ în Finlanda, pregătind o invazie.