27 oct. 2016 | 12:25

Lupta pentru intimitate: ce este un VPN și de ce e bun

OPINII
Lupta pentru intimitate: ce este un VPN și de ce e bun

Mi se întâmplă uneori să folosesc anumiți termeni din domeniul în care lucrez, de parcă toată lumea ar fi familiarizată cu ei: botnet-uri, fix-uri, update-uri, VPN sau APT sunt doar câțiva de pe lista mea. Îmi dau seama că e o deformație profesională, pe care toți o avem: impresia că, dacă noi ne lovim de niște lucruri zi de zi, și ceilalți știu despre ce e vorba.

[related]

Să luăm, de exemplu, VPN-ul. Dacă ai mai citit articole de-ale mele, sigur ai văzut cel puțin unul în care îl recomandam, ca măsură de protecție, atunci când te conectezi la rețele wi-fi publice, fără alte explicații. Mea culpa :)!

VPN vine de la Virtual Private Network, probabil mulți știu, dar o să încerc să clarific cîteva lucruri, care ți-ar putea fi utile, ca utilizator de Internet, fără să intru deloc în hățișuri tehnice sau juridice.  După cum îi spune și numele,  avem de-a face cu o rețea privată, care acceptă doar noduri cu anumite permisiuni. Astfel, legătura dintre un utilizator și datele sau site-urile la care încearcă să se conecteze, este securizată, iar informațiile schimbate în cadrul acelei conexiuni sunt criptate.

Multă lume are impresia că VPN-ul este util doar pentru firme – în special pentru cele ai căror angajați călătoresc foarte mult sau lucrează de acasă. Companiile (cele preocupate de securitate) activează, într-adevăr, serviciul VPN pe dispozitivele  folosite de angajați, pentru a-și asigura confidențialitatea datelor. Acestea sunt conexiuni VPN permanente, spre deosebire de cele cu o durată limitată, recomandate, de regulă, utilizatorilor privați,  atunci când folosesc rețelele publice, dar și în alte cazuri.

Nu doar companiile au nevoie să-și protejeze confidențialitatea datelor, mai ales acum, când companiile ne vânează metadatele la tot pasul, iar autoritățile se luptă să obțină un control cât mai mare. Așadar, cu ajutorul unui serviciu VPN poți naviga pe Internet și accesa informații confidențiale fără să riști ca acestea să fie interceptate de cineva interesat. În plus, serverele la care te conectezi, vor vedea doar adresa serverului VPN și nu IP-ul tău. Un alt avantaj al VPN-ului este acela că le permite utilizatorilor să acceseze resurse web , dacă provin dintr-o regiune în care acestea sunt interzise – cum sunt rețelele de socializare în țări ca Iran, China sau Turcia.

Sunt multe servicii VPN disponibile, unele gratuite, altele nu. Mare atenție la serviciile VPN gratuite, mai ales dacă acestea nu sunt oferite de către furnizori cunoscuți și consacrați.

Pentru a folosi o conexiune securizată,  trebuie să te autentifici cu un nume de utilizator și o parolă la serverul VPN sau cu ajutorul unui token.

Există mai multe tipuri de protocoale VPN, cu diferite grade de complexitate și fiabilitate. PPTP  (Point-to-Point Tunneling Protocol), spre exemplu, este foarte ușor de folosit, fără a fi necesară instalarea vreunui pachet software în plus pe lângă sistemul de operare. În schimb, nu oferă același grad de securitate ca OpenVPN, un protocol mult mai avansat, dar care nu vine preinstalat în sistemul de operare, fiind nevoie de mai multă „implicare” din partea utilizatorului.

Dacă folosești sau ai de gând să folosești o soluție de acest fel, nu uita că nici VPN-ul nu e Chuck Norris, adică nu e infailibil. Ai, în continuare, nevoie de mare atenție pe ce dai click sau ce descarci, dar și de alte măsuri de securitate, pentru că el nu te poate opri să intri pe un link de phishing sau să dai accept unui program malware.

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță. vezi toate articolele