10 dec. 2016 | 10:28

Ce este HDR și de ce ai vrea un televizor cu această funcție

ACTUALITATE
Ce este HDR și de ce ai vrea un televizor cu această funcție

De multe ori auzi despre această funcție nou-intrată în reclamele pentru televizoare și poate te-ai și întrebat ce este HDR.

[related]

HDR este de mai multe feluri, dar pe noi ne interesează unul singur. De asemenea, pentru a oferi un răspuns mai bun cu privire la dilemele legate de ce este HDR, este indicat să vorbim și despre modul său de funcționare și despre elementele necesare pentru un astfel de sistem.

Ce este HDR pentru televizoare și prin ce diferă de HDR pentru fotografii

În primul și în primul rând, trebuie să știți că că HDR pentru televizoare nu este același lucru cu HDR pentru fotografii. Cele două tehnologii sunt complet diferite, chiar dacă împărtășesc același nume. Pe scurt, HDR pentru fotografii este o tehnică prin care sunt combinate mai multe imagini, care au valori ale expunerii diferite, astfel încât să poată fi creată o singură imagine, care are o gamă dinamică mai mare. În paralel, HDR pentru televizoare extinde contrastul acestora, dar și paleta de culori, astfel încât imaginile arată mai apropiate de realitate.

Ce este HDR pentru televizoare?

Cei mai importanți doi factori, ce dictează modul în care arată imaginea unui televizor, sunt rata de contrast și acuratețea culorilor. Deși un televizor poate avea o rezoluție mai mare, un televizor cu rezoluție scăzută, dar contrast și paletă de culori mai bune, va reda mai bine imaginile. HDR, sau High Dynamic Range, extinde atât intervalul ratei de contrast, cât și gama de culori.

Cum funcționează HDR?

După ce am descoperit ce este HDR, putem trece și la modul de funcționare. Sunt două componente ce alcătuiesc sistemul HDR: televizorul și conținutul sursă. Televizorul este chiar partea cea mai ușoară din ecuație. Un televizor compatibil trebuie să fie capabil să producă mai multă lumină decât un televizor normal, în anumite zone ale imaginii. Firește, televizoarele care pot fi mai luminoase și mai colorate costă mai mult, iar diferențe între modele pot exista, de asemenea. Dacă un televizor ”știe” HDR, nu înseamnă neapărat că va putea fi mai bun decât un televizor fără această funcție.

Conținutul este partea mai dificilă. Pentru ca un televizor HDR să îți ofere imaginea perfectă, are nevoie și de conținut HDR. Problema este că, momentan, conținutul de acest fel este extrem de redus. O altă sursă ar fi conținutul livrat pe discuri. Specificațiile UHD permit discurilor să ofere variante HDR de conținut video, dar momentan, nu avem prea multe titluri care să reprezinte această categorie, arată și cnet.com.

Conținutul HDR este creat îndeosebi pentru filme ce pot fi rulate într-un cinematograf. Dar, ca un asemenea film să ruleze pe televizor, din imagine sunt înlăturate gama dinamică și o parte din culori.

Dacă televizorul este setat pe modurile Movie sau Cinema, imaginea arată în regulă. Dacă vrei să comuți pe modurile Dynamic sau Vivid, televizorul va accentua culorile așa cum ”crede” de cuviință, fără să aibă informații reale.

Mulțumită noilor capacități de transmisie ale 4KBD, dar și ale stream-urilor de la Netflix sau Amazon, metadate pot fi adăugate semnalului video. Astfel, un televizor cu HDR va ști cum, când și cât să accentueze o culoare.

Este nevoie de cabluri noi pentru a vedea HDR?

Din fericire, nu. Un cablu HDMI clasic poate să transmită conținutul HDR. Dispozitivul sursă și televizorul trebuie să fie compatibile cu HDMI 2.0a pentru a transmite metadatele. Din fericire, majoritatea dispozitivelor lansate anul acesta, ce rulează 2.0 vor primi un update de firmware, către 2.0a. De data aceasta, nu este o problemă de limitare hardware, ca în cazul tranziției de la HDMI 1.4 la 2.0.

Răspunsul la ce este HDR poate fi simplu, relevat de doar două rânduri din acest text, dar poate fi și complex, acoperind paragrafe întregi, necesare pentru înțelegerea modului de funcționare a întregului mecanism.