07 aug. 2016 | 12:01

Ce efect au kilogramele în plus asupra creierului

ACTUALITATE
Ce efect au kilogramele în plus asupra creierului

Motivul principal pentru care ar trebui să rămânem în formă nu e aspectul fizic, ci sănătatea. Dincolo de toate problemele pe care le generează kilogramele în plus, experții au descoperit și un efect îngrijorător asupra creierului.

O echipă de cercetători de la Univesitatea Cambridge a descoperit că cei care au kilograme în plus au creiere care arată cu 10 ani mai bătrâne decât ale celor care sunt în formă.

Creierul uman pierde materie albă (responsabilă pentru transmiterea informației) pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, dar medicii au descoperit că această pierdere e exacerbată de greutatea peste cea normală. Așadar, un supraponderal de 50 de ani are creierul unui om slab de 60 de ani, notează BBC.

Experții au ajuns la această concluzie după ce au analizat creierele a 473 de oameni cu vârste cuprinse între 20 și 87 de ani, împărțindu-i în categorii în funcție de greutate. Rezultatele au fost publicate în revista Neurobiology of Aging și ar trebui să ne facă ceva mai preocupați de sănătatea noastră.

Un aspect care ar trebui să ne mai liniștească puțin ar fi faptul că diferența devine clară atunci când atingem vârste mijlocii, așa că cei tineri au șansa de a preveni această consecință.

Medicii spun, totuși, că nu s-a observat nicio diferență între rezultatele obținute la teste de cultură generală și înțelegere, așa că e nevoie de cercetări mai detaliate. Lisa Ronan, medic la Departamentul de Psihiatrie din cadrul Universității Cambridge și conducătoare a studiului, a spus că nu e clar dacă obezitatea afectează creierul sau viceversa.

De asemenea, Sadal Farooqi, un alt medic implicat în studiu, a explicat că e important să afle dacă aceste schimbări devin reversibile odată cu pierderea în greutate. Acesta ar putea fi un punct de plecare pentru înțelegerea profundă a efectelor pe care dieta și sportul le au asupra creierului și memoriei.