24 aug. 2016 | 08:03

Cât de utilă este compresia nativă a partițiilor din Windows

ACTUALITATE
Cât de utilă este compresia nativă a partițiilor din Windows

Compresia nativă a partițiilor din Windows există de foarte mulți ani. Mai precis, de când a fost introdus sistemul de fișiere NTFS, aveți posibilitatea să câștigați un pic de spațiu. Din păcate, acea funcție nu este benefică tuturor.

Este suficient să faceți click pe Start, să intrați în File Explorer sau Windows Explorer și să faceți click dreapta pe una dintre partițiile din My Computer. Printre opțiunile disponibile atunci când alegeți Properties, se numără și Compress this drive to save disk space. Această funcție este menită să vă ajute să câștigați o anumită cantitate de spațiu, în funcție de gravitatea situației în care vă aflați. Respectiva funcție este prezentă doar pe partițiile în format NTFS, sistemul de fișiere folosit implict în Windows încă de pe vremea lansării Windows XP. Odată activată, orice fișiere existent pe hard disk și orice fișier ce va fi copiat ulterior, va fi compresat.

Ca și eficiență, respectivul algoritm de compresie din Windows funcționează similar cu WinZip. Asta înseamnă că randamentul variază enorm de la un tip de fișier la altul. Fișierele deja arhivate sau compresate, precum o mare parte dintre filmele și muzica pe care o aveți pe sistem sunt imune la acest proces. Pe de altă parte, fișiere TXT, documente Word, Excel sau PowerPoint își pot micșora dimensiunea chiar și cu 75%. În privința timpului consumat, compresia nativă din Windows s-ar putea să consume câteva resurse de procesare suplimentare în permanență, dar în principiu a fost construită pentru a fi foarte rapidă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu este la fel de eficientă precum WinRar, de exemplu. Accentul se pune pe viteză și utilitate, nu neapărat pe randament.

Ca reper, conform celor de la Tom`s Hardware, o partiție de system cu Windows în valoare de 70,9GB, compresată a ajuns la 58,4GB, o scădere de 17,6%. Dacă respectivul bonus de spațiu vă este cu adevărat util, atunci funcția se justifică a fi activată. Dacă nu aveți însă un procesor decent, din ultimii ani, s-ar putea ca cei câțiva GB de spațiu în plus să se reflecte în timp mai mari de rulare ai programului și, cu siguranță, de copiere a fișierelor dintr-o parte în alta, nu de alta, dar sunt decompresate și compresate în timp real. Ideal, ar fi să folosiți compresia nativă din Windows doar dacă aveți un SSD foarte mic pe care aveți sistemul de operare. Dacă nu, ați fi mai câștigați doar arhivând fișierele cu care nu interacționați foarte des. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele