06 oct. 2016 | 12:55

Căștile cu airbag ar putea salva viețile celor care merg pe bicicletă

ACTUALITATE
Căștile cu airbag ar putea salva viețile celor care merg pe bicicletă

Știm cu toții că mersul pe bicicletă e un sport destul de periculos, mai ales în marile orașe, unde trebuie să apelăm la străzi și bulevarde pentru deplasare. 

Același lucru îl știe și bioinginerul de la Stanford, David Camarillo, care a trecut deja prin accidente care i-au provocat două contuzii. Acesta e conștient de faptul că a purta o cască e mai bine decât a merge fără un asemenea accesoriu, dar în același timp crede că modelele tradiționale de căști nu protejează la fel de bine pe cât ar trebui.

De aceea, Camarillo a decis să creeze o cască ce nu are un design tradițional. Aceasta se poartă ca un guler în jurul gâtului și se deschide, acoperind capul purtătorului, dacă detectează un accident. Accelerația capului în timpul unui impact poate fi scăzută de până la 6 ori cu o cască de acest fel, în comparație cu una clasică, conform sciencedaily.com.

Momentan, casca pe care David Camarillo o testează are un dezavantaj. Aceasta se bazează pe un proces chimic pentru a se umfla cu aer, dar nu garantează o presiune maximă a aerului. Testele de impact au fost efectuate cu o cască umflată la maximum, acest aspect fiind critic pentru funcționarea propice.

Testul de impact folosit pentru această cască pentru bicicletă umplută cu aer este cel standard pentru căști. Testările ar trebui făcute nu doar pentru accelerația liniară, ci și pentru forțele rotaționale, care trebuie luate în considerare.

Următoarele teste pentru casca umplută cu aer vor avea în vedere cum este afectat capul de accelerația rotațională, pentru a descoperi noi moduri în care să fie redus impactul asupra creierului.

Cercetătorii vor să descopere și ce face de fapt casca de bicicletă să se dezumfle în anumite cazuri, dar vor să o facă și mai ”inteligentă”. Aceasta se extinde când simte că un impact e iminent, dar ar trebui să poată prezice gravitatea impactului și să compenseze în funcție de aceasta.