09 dec. 2016 | 11:06

Care este prima mașină adusă din SUA în Cuba, după aproape 60 de ani

ACTUALITATE
Care este prima mașină adusă din SUA în Cuba, după aproape 60 de ani

Relațiile dintre SUA și Cuba încep să se dezghețe, după moartea lui Fidel Castro, iar parcul auto al Havanei și nu numai are ocazia să se schimbe radical.

Timp de aproape 60 de ani, Cuba a avut cel mai aparte parc auto din lume. Totul a rămas la nivelul de atunci, având în vedere că relațiile dintre acest stat și SUA s-au deteriorat în urma instaurării comunismului la Havana. Astfel, majoritatea mașinilor de pe străzile cubaneze sunt automobile îndeosebi americane ce au fost importate în țară înainte de instaurarea embargoului de către SUA.

Infiniti Q60 este o adevărată priveliște pe străzile din Havana, fiind garantată să întoarcă destule capete ale curioșilor obișnuiți cu sedanuri americane din anii ’50, sau cu clasicele Lada, rusești. Producătorul auto a profitat de ameliorarea relațiilor dintre SUA și Cuba pentru a aduce noul coupe în capitala țării comuniste. Infiniti susține că această mașină este primul automobil de producție americană, înmatriculat în Cuba, din 1959.

infiniti q60

Q60 a fost condus prin Cuba chiar de directorul departamentului de design al Infiniti, Alfonso Albasia. Acesta a crescut în Miami, provenind dintr-o familie cubaneză ce trăia în exil, în Florida. Această vizită a fost prima pe care Albasia a făcut-o în țara natală a familiei sale, iar acesta a profitat de oportunitate pentru a studia specificul țării și al creațiilor arhitecturale ale unchiului său, Max Borges-Recio, arată digitaltrends.com.

Infiniti Q60 vine cu două variante de motorizare, una cu un motor de 2 litri, cu 4 cilindri și turbocompresor, iar cealaltă, cu un motor V6, de 3 litri. Versiunea din urmă produce 300 de cai putere. De asemenea, automobilul are și sistemul Direct Adaptive Steering, care elimină conexiunile mecanice dintre volan și șosea.

Un astfel de automobil nu prea poate fi reparat sau ”cârpit” în curte, de către un cubanez, așa cum se întâmplă de 57 de ani cu mașinile deja existente. Cu toate acestea, este probabil ca și alte autovehicule moderne să ajungă pe insulă, după ce relațiile dintre SUA și Cuba s-au îmbunătățit.