01 aug. 2016 | 14:03

Care e cea mai mare durere pe care o poate suporta corpul uman

ACTUALITATE
Care e cea mai mare durere pe care o poate suporta corpul uman

Durerea e ceva de care ne temem (aproape) toți și e instinctuală. E modul în care învățăm să nu atingem obiecte fierbinți, să evităm insectele care înțeapă și, în linii mari, să ne trăim viețile încercând să evităm orice suferință fizică.

Evident, durerea e relativă. O mică înțepătură de ac nu are același impact precum o înțepătură de albină, o înțepătură de albină nu se compară cu un pumn în stomac, iar niciuna dintre acestea nu s-ar putea, vreodată, compara cu durerile nașterii. De asemenea, sunt zone care sunt mai sensibile decât altele și oameni care rezistă mai bine la durere decât alții. Așadar, e greu de stabilit care ar fi cea mai mare durere pe care o poate experimenta corpul uman și e imposibil să le ordonezi ierarhic, în funcție de intensitate, notează Science Dump.

Printre cele mai intense dureri cunoscute se numără algia vasculară a feței, un tip de durere de cap care se manifestă printr-o mare durere resimțită aproape întotdeauna de o singură parte a capului. Anumiți doctori și cercetători, printre care Peter Goadsby, profesor de neurologie clinică la Universitatea din California, au descris durerea resimțită în cadrul algiei vasculare a feţei ca fiind cea mai intensă durere care poate fi suportată de ființa umană – mai intensă decât durerile resimțite în arsuri, fracturi osoase sau nașteri.

Mai amintim și nevralgia trigeminală, carese caracterizează printr-o durere bruscă, de tip junghi, foarte severă, de obicei unilaterală, în teritoriul uneia sau mai multor ramuri ale nervului cranian V, sau Zona zoster (herpes zoster), o infecție virală care afectează rădăcinile nervoase. Se caracterizează prin durere și apariția unei benzi eruptive întinsă pe o singură parte a corpului.

Dincolo de toate aceste dureri destul de cunoscute și analizate, se pare că pe lista celor mai dureroase experiențe pe care le poate suporta o ființă umană se numără înțepăturile furnicilor-glonț. Indiferent de zona de care te mușcă o astfel de furnică, durerea e imediată și, spre deosebire de altele pe care creierul le poate diminua după un timp de acomodare, persistă o bună perioadă.

Deși ar părea un animal de care toți s-ar feri, furnica glonț a devenit, de-a lungul timpului, un test al masculinității la triburile amazoniene. A deveni bărbat într-o societate tribală așa cum este Setere-Mawe implică un ritual teribil, pe care îl puteți vedea reprodus în clipul de mai sus. Câte 400 de furnici sunt fixate pe mănuși din frunze de palmier, mănuși care sunt apoi puse pe mâinile tânărului neinițiat. Acesta este obligat să îndure chinurile atroce timp de zece minute, timp în care mâinile sale devin rigide li negre. Fiecare participant la ritual trebuie să repete experiența de nu mai puțin de 20 de ori. Uneori, ritualul de inițiere poate dura chiar și câțiva ani, perioada de vindecare variind de la o persoană la alta.